Зберегти заклади культури на селі

21 Листопада 2014 18:00
wikimedia.org

wikimedia.org

На звітній конференції діячів мистецтв учасники обговорили зроблене за чотири роки та намітили плани на майбутнє. Роботу організації делегати визнали задовільною. А ще переобрали діючого голову профспілки Миколу Луценка.

Більше тисячі закладів культури по всій області у зв’язку з неналежним фінансуванням опинилися останніми роками за межею виживання. Працівники галузі переконані – імідж культурників наднизький.

Зменшення частки дотацій з місцевих бюджетів поставило під загрозу існування народних та аматорських колективів. А учбові мистецькі заклади для дітей керівництво держави планувало перевести на самоокупність.

У час неспокою та розбрату розвивати культурну сферу обов’язок чиновників. Зараз же працівники сфери подекуди не отримують належних надбавок за вислугу років, ні оздоровчих коштів.

На сьогодні в області 5 закладів культури є дотаційними. Частину коштів митцям пропонують заробляти самим. Проте узгодити графіки концертів з очільниками на місцях подекуди не вдається.

Незважаючи на всі проблеми галузі, профспілкова організація працівників культури є однією з кращих в країні. Налагоджена робота з районами допомагає утримувати клуби та бібліотеки по селах.

Культпрацівники відзвітували про чотирирічну діяльність та з оптимізмом дивляться в майбутнє. Миколі Луценку учасники конференції висловили довіру й надалі очолювати профспілкову організацію.