Заговорили латиною на сторінках

27 Листопада 2014 13:31
hroniker.net

hroniker.net

Історичні об’єкти міста над Смотричем заговорили мовою філософів на друкованих сторінках. Вийшла науково-популярна книга «Латинські написи в пам’ятках архітектури Кам’янця».

  Автор – краєзнавець, член «Подільського братства» і «Українського геральдичного товариства» Галина Осетрова – презентувала її перед науковцями, друзями, видавцями 26 листопада.

  На 64 сторінках представлено переклад, опис, історію, фото латинських надписів, що прикрашають фасади та інтер’єри сакральних споруд, брами міста, оборонні укріплення, скульптури.

  «Частина цих надписів втрачена внаслідок руйнування будинків, знищення декору. Частина – врятована істориками та архітекторами, – говорить Галина Олександрівна. – Тому мені хотілось відтворити і зберегти для нащадків те, що є».

  Кілька років тому авторка видала подібну брошуру про герби в пам’ятках архітектури Кам’янця. «Якщо щось забула у новій – тоді буде привід написати доповнену», – додає.

  Окремі надписи про пам’ятки, відомих діячів у виданні взагалі публікуються вперше. Наприкінці додається словник і правила читання латинських літер. Проілюстрував книгу фотохудожник Петро Ігнатьєв. А виходу у світ посприяв видавець Мирослав Мошак.

  Нині Галина Осетрова (науковець НІАЗ «Кам’янець», автор 36 статей, 90 науково-популярних матеріалів, шести книг, співавтор туристичного путівника «Кам’янець-Подільський») працює над кількома темами. Якими – не розкриває. Але у тому, що вони виявляться не менш цікавими, науковці не сумніваються.

Джерело: Хронікер