На Хмельниччині Червоний Хрест змушений розділяти переселенців

5 Грудня 2014 12:48
radikal.ru

radikal.ru

У Хмельницькому Товариство Червоного Хреста надало допомогу 275 біженцям з Криму та зони АТО. Співробітники благодійної організації змушені обирати серед усіх переселенців найбільш нужденних, оскільки благодійні надходження не можуть задовольнити всіх потреб.

“Переселенців в області зараз 4 тисячі. Частина приїхала з Криму,  але їх небагато близько 400 чоловік. З переселенцями зі сходу країни інша ситуація. Я був у декількох комісіях, що ними займаються, і ми спочатку планували, що зможемо прийняти  1500 людей. Коли вони почали прибувати, цю цифру уточнили до 2500 чоловік. Сьогодні вже 4000 і вони продовжують їхати. Тепер ми вже готові прийняти 5000. Я думаю, що і 7 000 приймемо, а якщо треба, то і 10000. Ми вже адаптувались, що і як з ними робити”, – зазначив НГП голова Хмельницької обласної організації Червоного Хреста Іван Горда.

За його словами, організація Червоного Хреста існує за рахунок благодійних внесків.

“Якщо ми в минулому році за два тижні назбирали на ринку близько 30 тис. грн, то цього року навіть 3 тис. не набралось. Кажуть, що віддають на АТО. І ми, як благодійна організація, не можемо забезпечити все те, що від нас очікують. Якщо все роздати за кілька днів, то потім не матимемо нічого”, – зауважив він.

Горда наголосив, що Червоний хрест розбиває переселенців на групи. Одні йдуть з грошима. Працювали, наприклад, сталеварами чи шахтарями. Вони мають можливість утримувати свою сім’ю, придбати чи орендувати житло.

Друга категорія – це люди, що приїжджають  до родичів.

“У нас був випадок, коли двоє людей похилого віку приїхали у Хмельницький до доньки. Вони прийшли в Червоний Хрест, бо донька сказала «підіть, вам там щось положено». При тому, що ця донька не немічна, має квартиру, отримує пенсію в 4 тис. грн. Інший варіант, коли приїжджає жінка-інвалід 3 групи з дитиною 3,5 роки. І вона ту дитину вхопила, хусткою замотала і так у бусі довезла. Оцій цій жінці треба надати допомогу. Або багатодітна родина з 8 дітьми. Тому я особисто спілкуюсь з усіма біженцями, щоб вирішити, якої допомоги вони насправді потребують”, – голова Хмельницької обласної організації Червоного Хреста.