Хмельничан закликають сказати наркотикам “НІ”

13 Грудня 2014 19:19
podilska.info

podilska.info

На сьогодні в Україні розроблені та реалізується багато програм, які сприяють формуванню здорового способу життя серед молоді та профілактиці ВІЛ та ризикованої поведінки. Така діяльність спрямована на інформування молоді про наслідки небезпечної поведінки, вироблення навичок здорового способу життя, формуванню культури здоров’я та позитивного ставлення до власного здоров’я. Ця діяльність проводиться навчальними закладами, медичними установами, соціальними службами та громадськими організаціями, засобами масової інформації.

У просвітницькій діяльності сьогодення більшої популярності набувають програми, які мають на меті формування життєвих навичок та навичок здорового способу життя, використовуючи активні форми навчання (рольові ігри, моделювання поведінки, рефлексія тощо), де метою профілактичної діяльності є не тільки попередження певних хвороб та негативних явищ, а покращання якості життя певної особи (згідно з рекомендаціями ВООЗ). 
Хмельницький обласний благодійний фонд “Карітас” є однією з організацій, що активно працюють у даному напрямку.

Так, днями соціальним працівником “Карітасу” було проведено черговий тренінг з використанням рольових ігор , моделювання поведінки та активної дискусії для молоді з груп ризику. 
Окрім того, 9 грудня підопічними Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас» для вихованців школи-інтернату №2 була підготовлена та представлена міні-вистава під назвою: «Життю – так, наркотикам – ні !». Основною ідеєю дійства була пропаганда здорового способу життя, однією із складових якого є відмова від вживання наркотичних та психотропних засобів. Також учні мали змогу ознайомитися з презентаційними матеріалами щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції, запобігання інфікуванню та толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих осіб.
Як результат – вдалося домогтися підвищення рівня поінформованості учасників з питань здоров’я, наслідків ризикованої поведінки та ризику інфікування ВІЛ; надання молоді необхідної інформації щодо організацій, які працюють у сфері профілактики ВІЛ/СНІД та підтримки ВІЛ-інфікованих; обговорення важливих питань здоров’я людини, впливу оточення, моделей поведінки, законодавства у галузі здоров’я; визначення різноманітних джерел вірної та сучасної інформації щодо різноманітних питань здоров’я людини.