Чому не попереджають про аварійні відключення

15 Грудня 2014 15:15
charivne.info

charivne.info

Попри те, що на виробничий режим повернувся аварійно зупинений енергоблок Запорізької атомної електростанції, застосування графіків аварійних відключень електроенергії триває. До об’єднаної енергосистеми України надходить замало електроенергії для покриття споживчих навантажень. Причина – перебої в роботі теплових електростанцій, зумовлені мізерними запасами енергетичного вугілля на їхніх складах.

– Наразі дефіцит генеруючих потужностей в об’єднаній енергосистемі становить 3,1 тисячі мегават. Це рівноцінно виведенню з виробництва півтори таких станції як Хмельницька АЕС. Теплові електростанції мають вугілля на кілька днів роботи і змушені його використовувати вже не на генерацію, а для підтримання власної життєдіяльності, – пояснив на прес-конференції генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак. – Для уникнення катастрофічного стану наша енергосистема працює в режимі взаємоперетоків із Росією. Вони проходять митне оформлення і чітко регламентовані. Аби не допустити перевищення російських перетоків над українськими, національна диспетчерська розвантажує енергосистему від споживання, забезпечуючи баланс.

Забезпечення балансу можливе й у спосіб планових відключень за графіками обмеження подачі електроенергії. Такі графіки узгоджені й затверджені, вони завчасно оприлюднюються. Втім, за словами Олександра Шпака, повного консенсусу про такі обмеження з усіма споживачами досягти не вдається. Тому й залишається вдаватися до аварійного обмеження споживання. Оскільки тут на ліквідацію аварійної небезпеки дається 15 хвилин, про тотальне попередження про відключення не йдеться. Головне тут – дисципліна. Інакше вищі диспетчери відмикатимуть регіон без врахування пріоритетів у споживанні, інтересів режимних та інших важливих споживачів. Адже ідеться про загрозу автоматичної зупинки генераторів на електростанціях.

– Втім, графіки аварійних відключень таки доступні для широкого загалу споживачів, – запевнив керівник енергопостачальної компанії. – На офіційному сайті «Хмельницькобленерго» в мережі Інтернет з ними можна ознайомитися, вивчити і знайти там себе у тій чи іншій черзі обмеження. Крім того, про аварійні відключення ми повідомляємо в ефірах FM-радіо. Як зробити графік доступнішим? Тільки розклеївши ці графіки на дверях під’їздів чи вручаючи шестисторінкові пам’ятки кожному громадянину. Але це додаткові затрати і персонал, що неодмінно обернеться підвищенням тарифів.