Хмельничан обдурюють в Інтернеті та по телефону вдвічі більше, ніж грабують на вулиці

12 Січня 2015 12:51
vsim.ua

vsim.ua

Хмельничани пережили 2014 рік в остраху перед злочинцями, які активізувалися в нелегкий для країни час. Міліціонери розповідають, що минулого року злочинці більше крали та грабували, проте менше вбивали, ніж у попередні роки.

За 11 місяців минулого року у Хмельницькому зареєстровано 3525 кримінальних правопорушень, з яких кожне четверте  – це тяжкий або  особливо тяжкий злочин. Згідно з кримінальною статистикою, міліціонерам легше розкрити грабіж і вбивство, ніж крадіжку та шахрайство. Міліціонери встановили особи злочинців, які скоїли минулого року 5 вбивств. Нагадаємо, останнє вбивство у Хмельницькому сталося у листопаді на Озерній. Про стан злочинності у місті «ВСІМ» розповів начальник Хмельницького міського відділу міліції Василь Птащук.

Заходять через вікно

Зловмисники продовжують грабувати, красти та нападати на хмельничан. Втім, найпопулярнішим злочинним методом  «заробити» вже багато років залишається крадіжка. Саме крадіжки з квартир та приватних будинків найбільш поширені серед посягань на особисте майно.

Винахідливості крадіїв немає меж. Вони щоразу вигадують нові способи проникнення в приміщення: злом дверей, проникнення через вікна, балкони, зривання замків і петель, а також за допомогою підбору ключів.

Як говорять правоохоронці – «альпіністи», які перестали «працювати» відколи дахи будинків замикають наглухо, повернулися знову.  Влітку зафіксовано два факти  проникнення в останні квартири на поверсі з даху  за допомогою альпіністського спорядження. За словам начальника Хмельницького міського відділу міліції, влітку таким способом  злочинці «обчистили» дві квартири,  одна з яких була під сигналізацією.

– «Альпіністи» з даху будинку спустилися до вікна квартири, яке було відкрите, та спокійно зайшли всередину, – каже Василь Птащук. – Крадіжка ця була скоєна в одному із будинків по вулиці Рибалка. Вони обікрали квартиру, яка була під сигналізацією ДСО. Але датчик руху був лише на вхідних дверях,  тож по квартирі вони пересувалися без проблем.   Злочинці вийшли через вхідні двері та за лічені хвилини зникли, затримати на місці події їх не вдалося.

Шукають у найпотаємніших схованках   

Люди часто думають: якщо заховати гроші в книжку, сервіз  чи шафу з одягом, то крадій їх не знайде. Проте кримінальна практика свідчить про інше. Злочинці «нюхом чують» гроші, тож і знаходять їх у найпотаємніших схованках.

– Ми затримали чоловіка, який тільки у Гречанах проник у 15 квартир, – розповідає начальник міліції. – Це «холодильний маніяк». Цей чоловік «залітав» у квартири та буквально  виривав морозильні камери. Зазвичай він нічого не знаходив, але в одній морозилці він знайшов та викрав заморожену качку, в якій господарі сховали 8 тисяч гривень.

Переважно злодії крадуть гроші, золото, інші коштовності, адже  їх можна непомітно винести та легко збути. Але знаходилися сміливці, які не боялися тікати із «напакованим» сейфом.

– За 45 секунд злочинці скоїли крадіжку в одному із торгівельних центрів міста. Вони скинули сейф із золотом  з другого поверху ювелірного магазину. Суму збитків  100 тисяч гривень, – розповідає Василь Птащук. –  Ще один сейф вкрали із квартири у Раковому.

У Хмельницькому, окрім місцевих крадіїв, працюють і «гастролери». Міліціонер зазначає, минулого року  чотири групи злодіїв обікрали декілька десятків квартир.

Нападають на тих, хто «світить» золотом

Ще один злочин, жертвою якого можна стати на очах в інших людей, – грабіж.  За даними Хмельницького міського відділу міліції, впродовж 11 місяців 2014 року  в громадських місцях зафіксовано 834 кримінальних правопорушень,  безпосередньо на вулицях  скоєно 521 злочин.  Часто цими жертвами стають жінки, які пізно повертаються додому з роботи. Але нерідко невідомі особи нападають і на сильну половину людства.

– Влітку затримали грабіжника, який зривав золоті  ланцюжки з чоловіків, – каже Василь Птащук. –  Злочини відбувалися серед білого дня. Своїх потенційних жертв він знаходив на зупинках громадського транспорту, сідав за ними у маршрутку та слідкував аж до під’їзду, де і скоював напад. Як вже  потім він нам пояснив, чоловіків вибирав через те, що у них товстіші ланцюжки. Затримали ми його оперативним шляхом.  Як виявилося, цей чоловік вже  був судимий за грабежі.

За словами Василя Птащука, 7 із 10 грабіжників міліціонери затримують  по «гарячим слідам».

Допомагають свідомі громадяни

Удвічі більше, ніж грабіжники, минулого року «працювали» шахраї. Не витрачаючи багато сил, користуючись лише телефоном чи Інтернетом, вони можуть «заробити» набагато більші, ніж інші злочинці. Найбільше у минулому році шахраї видурили 30 тисяч доларів у хмельничанки, пообіцявши їй, що вона скоро вийде заміж.

Головний міліціонер Хмельницького каже, що майже кожного дня у місті «розводять» людей. Часто хмельничан обдурюють жителі інших областей чи люди, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Ці професіонали своєї справи «грають» на людських почуттях. Шахрайство, на відміну від інших злочинів, доволі важко розкрити. Втім, був у Хмельницькому випадок, коли таксист врятував пенсіонерку від шахрайства.

– Невідомі назвалися працівниками міліції та вимагали у старенької 500 євро для того, аби нібито залагодити злочин, скоєний її сином, – розповідає Василь Птащук. –  Жінка розхвилювалася та віддала кошти «кур’єру», яким був  працівник служби таксі. Добросовісний таксист приїхав у міліцію, бо щось запідозрив. Як з’ясувалося, ці кошти він віз в Старокостянтинів.

Джерело: "ВСІМ"