У Межибожі впала бічна стіна палацу XVI ст.

13 Січня 2015 15:28
Фото сайту “Музейний простір”

Фото сайту “Музейний простір”

У Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» 23 грудня 2014 року впала вся бічна стіна палацу – пам’ятки архітектури XVI століття. В гостро-аварійному стані перебуває частина (5-7 метрів) передньої стіни палацу, яка також може впасти з дня на день, повідомляє “Музейний простір”.

Межибізька фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України (№ 764 О) як пам’ятка фортифікаційної архітектури XVI ст., виконана у стилі Ренесанс. З 2001 року пам’ятка має статус державного заповідника.

Нагадаємо, що протягом 2004-2008 років на ремонт та реставрацію історико-архітектурного комплексу із держбюджету було виділено 5,4 млн гривень, яких вистачило, щоб відремонтувати та перекрити пристінні корпуси, що прибудовані до мурів фортеці із внутрішньої частини двору.

В них облаштовані музейні, виставкові зали та адміністративні приміщення. Також в цій ситуації було б доречно паралельно провести контролюючими органами перевірку на предмет використання бюджетних коштів, якої в заповіднику не було з 2009-го року.