У Хмельницькому буде територіальне управління Національного антикорупційного бюро України

21 Січня 2015 16:05
anti-corruption.in.ua

anti-corruption.in.ua

За інформацією досліджень незалежних міжнародних організацій Україна протягом останніх трьох років стабільно посідає 145-150 місця зі 170 держав світу по боротьбі з корупцією. Така ситуація суттєво гальмує проведення важливих соціально-економічних реформ та заважає притоку інвестицій в Україну. У жовтні Президент підписав пакет антикорупційних законів, що мають викорінити хабарництво, незаконне заволодіння майном та інші форми корупційних злочинів в українському суспільстві.

 Вже з 1 січня 2015 року в Україні працює відкритий онлайн-реєстр речових прав на нерухоме майно. Відтак чиновники, судді, прокурори Хмельниччини не зможуть приховати інформацію про свої будинки та маєтки. Учасники ініціативи «Реанімаційного Пакету Реформ» як активні розробники антикорупційної стратегії переконані, що відкритість і прозорість – ефективні кроки на шляху до подолання корупції.

«Завдяки доступному реєстру нерухомості кожен українець зможе перевірити, кому належить та чи інша будівля. Це допоможе оперативніше виявляти місцеві межигір’я та вбереже звичайних громадян від афер при купівлі нерухомості», – говорить Голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Також у січні повинна завершитися процедура призначення голови Національного антикорупційного бюро. Новостворений орган займатиметься виключно корупційними правопорушеннями, під пильне око його фахівців потраплятимуть вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: міністри, народні депутати, судді, прокурори, голови ОДА, керівники великих державних підприємств та ін.

Бюро займатиметься також справами, рівень шкоди від яких суспільству становить більше півмільйона гривень, навіть якщо там не фігуруватимуть високопосадовці.

У структуру бюро увійдуть сім територіальних управлінь (Львів, Хмельницький, Миколаїв, Мелітополь, Полтава, Донецьк, Київ). Хмельницьке територіальне управління Національного антикорупційного бюро України матиме повноваження розслідувати справи з корупційною складовою із Вінницької, Житомирської, Рівненської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Антикорупційним пакетом законів передбачено, що декларації високопосадовців перевірятимуть на відповідність стилю їхнього життя, а зміни до Кримінального кодексу України, ініційовані учасниками РПР, спрощуватимуть процедуру пред’явлення звинувачення.

«Раніше чиновник із зарплатнею 1500 грн., який володів нерухомістю вартістю мільйон, не вважався порушником законодавства. Для того, щоб відкрити кримінальне провадження, необхідно було довести, що гроші на будинок він украв, тобто довести реальний факт крадіжки», – пояснює експерт. Відповідно до нового законодавства, державна сторона обвинувачення тепер повинна буде просто довести, що чиновник звів маєток не за власні кошти. Тобто треба буде додати всі задекларовані доходи підозрюваного у хабарництві.