У Хмельницький привезли «куб життя»

30 Січня 2015 15:45
ye.ua

ye.ua

Спеціальна надувна подушка для стрибків з висоти допоможе рятувати життя людей на пожежах.

Хмельницький пожежно-рятувальний загін — перший в Україні отримав такий пристрій. Ще один «куб життя» є у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, але його більше використовують не для порятунку людей, а для навчання.

Рішення по придбання спеціальної надувної подушки прийняли депутати міської ради у липні, виділивши на це 203 тисячі гривень. «Рятувальну подушку виготовили у Польщі. Її ми називаємо «кубом життя», — розповідає начальник головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області Борис Болібрух. — Для чого він потрібен? У нас дуже багато п’ятиповерхівок, які будували у радянські часи і в яких не передбачені шляхи евакуації. Якщо пожежа стається на третьому-п’ятому поверхах, вийти звідти практично неможливо. І саме ця рятувальна подушка допоможе врятувати людей. «Куб життя» призначений для порятунку людей з висоти до 16 метрів. Таким чином ми робимо перший крок до запровадження європейських норм і стандартів рятувального спорядження, пожежної техніки». Пристрій має 2,3 метра у висоту, важить 123 кілограми й витримує вагу до 110 кілограмів. «Надути подушку можна за тридцять секунд, — розповідає про властивості пристрою генеральний директор підприємства «Пірена», яке привезло «куб життя» до Хмельницького, Олександр Грищенко. — Коли людина стрибає, подушка трохи здувається, зайве повітря виходить через спеціальні отвори. Потім потягом кількох секунд вона відновлює свої властивості і може приймати нову людину. Термін експлуатації «кубу життя» складає 15 років».

куб-2куб-3куб-4куб-5ye.ua

ye.ua

Для довідки. Торік на Хмельниччині сталося 911 пожеж, на яких загинула 51 людина. Кількість загиблих могла бути меншою, якби пожежно-рятувальні підрозділи мали подібне рятувальне спорядження.