У Хмельницькому покажуть перший художній фільм про Майдан

13 Лютого 2015 14:30
ye.ua

ye.ua

Стрічку «Одного разу в Україні» презентуватиме режисер Ігор Парфьонов. Він також проведе майстер-клас із кіномистецтва.

Повнометражний художній фільм «Одного разу в Україні», події якого відбуваються під час Революції гідності, зняли за чотири місяці без жодного фінансування. Режисер, оператори, актори, монтажники та інший персонал працювали безкоштовно, на волонтерських засадах. Однак, на думку режисера Ігоря Парфьонова, деякі сцени вийшли кращими, ніж у фільмах, на які витрачають мільйони.

Декораціями до кінокартини були реальні події на Майдані у Києві. Головна героїня — дівчина Ніна, яка рятується втечею із кримського селища від місцевих міліціонерів-гвалтівників. Вона приїздить до столиці, щоб приєднатися до протестувальників та знайти нових друзів. Однак перевертні у погонах шукають дівчину, адже вона — небезпечний свідок їхнього злочину (бачила, як вони вбили її подругу). Нові друзі, серед яких афганець, тренер «Беркута» з самбо, який перейшов у тренер опозиції та інші, допомагають дівчині…

Зйомки розпочалися з перших днів Майдану — наприкінці листопада 2013 року, а в березні роботу уже було завершено. Деякі сцени на початку фільму відзняли у Криму. 

Світова прем’єра відбулася 6 листопада 2014 року на міжнародному кінофестивалі в Котбусі (Німеччина). Також стрічку показували у Варшаві та Парижі (Франція). В Україні прем’єра відбулася наприкінці минулого року.

За словами Ігоря Парфьонова, європейців насамперед вразило, що художній фільм знімався впродовж реальних революційних подій, а також те, що він багато в чому виявився пророчим.

«Наприклад, розстріл Небесної сотні ми у фільмі передбачили ще за три тижні до того, як це сталося. У мене є титри за 26 січня, де герой фільму каже: влада стояти не буде, буде знищувати своїх громадян. А також Крим — саме там починається наша історія, це знімалося за декілька місяців до анексії. Наші антигерої-міліціонери — також з Криму», – зазначив режисер.

Хмельничани зможуть переглянути фільм «Одного разу в Україні» у суботу і неділю, 21 та 22 лютого, у кінотеатрі «Планета». Початок сеансів о 17.00. Вхід вільний. Глядачі зможуть поспілкуватися із режисером.

У неділю, 22 лютого, о 15.00, для усіх, хто цікавиться кінорежесурою, акторським мистецтвом та продюсуванням, Ігор Парфьонов проведе безкоштовний майстер-клас. Зустріч відбудеться у кінотеатрі “Планета”.