Микола Томенко вимагає невідкладно сформувати керівництво Рахункової палати, яке майже три роки незаконно обіймає посади

5 Березня 2015 16:46
tomenko.ua

tomenko.ua

Виступаючи у Верховній Раді під час обговорення проекту Закону про Рахункову палату, народний депутат України Микола Томенко зазначив, що необхідно вносити зміни до чинного законодавства щодо розширення її повноважень. Але найперше – треба невідкладно призначити нове керівництво Рахункової палати, бо 25 березня 2015 року виповниться вже три роки, як абсолютна більшість складу цього органу незаконно перебуває на своїх посадах.

Як відомо, термін повноважень шести головних контролерів, заступника Голови, Секретаря Рахункової палати закінчився 25 березня 2012 року, проте вони досі продовжують займати свої посади.

Крім того, Микола Томенко зауважив, що на сьогодні також відсутній Перший заступник Рахункової палати.

«Я розумію, що у нас вже виникає кадрова проблема, бо вичерпується склад грузинської діаспори. Але думаю, що депутати парламентських фракцій знайдуть гідних людей для того, щоб Верховна Рада нарешті сформувала керівництво Рахункової палати», – зазначив М. Томенко.

Довідково

Рахункова палата — постійнодіючий орган контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй. Рахункова палата здійснює свою діяльність самостійно, незалежно від будь-яких інших органів держави.

Відповідно до Закону України «Про Рахункову палату», до складу Колегії Рахункової палати входять Голова, Перший заступник і заступник Голови, а також головні контролери та Секретар. Перший заступник і заступник Голови, головні контролери та Секретар призначаються на посаду Верховною Радою за поданням Голови Рахункової палати шляхом таємного голосування за списком терміном на 7 років.

Постановами Верховної Ради від 17 червня 2004 року та від 25 березня 2005 року було призначено чотири головних контролери, заступника Голови, Секретаря та на другий термін ще двох головних контролерів Рахункової палати. Термін виконання їх повноважень закінчився 17 червня 2011 року та 25 березня 2012 року відповідно.

Призначення на посади нових членів Колегії з того моменту не відбулося. Таким чином, кожен з вищезазначених членів Колегії продовжує свою роботу, незважаючи на припинення терміну їх повноважень.