На Хмельниччині збираються закрити 26 малих шкіл і реорганізувати 23

9 Березня 2015 22:05
ridna.ua

7dniv.info

За інформацією департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації, в поточному році через малу чисельність учнів планують закрити 26 малокомплектних шкіл.

Рішення про закриття прийматимуть місцеві ради за пропозиціями відділів освіти. Під скорочення потраплять в основному заклади 1-2 ступенів (до 9-го класу). Дітей переведуть до шкіл 1-3 ступенів.

Як пояснив НГП директор Департаменту Олег Фасоля, вартість навчання однієї дитини в малокомплектній школі значно вища, ніж у великій, а якість навчання не завжди найкраща. Тому вони і потрапили під скорочення.

Посадовець запевнив, що місцева влада забезпечить проїзд учнів до шкіл, в які вони будуть переведені. На закупівлю автобусів в цьому році з бюджету виділено 14,5 млн. грн.

Там, де це можливо, школи не закриватимуть, а реорганізують в навчально-виховні комплекси (НВК), тобто, об’єднають з іншими навчальними закладами. Так планують вчинити з 23 школами.

Вчителі із закритих шкіл будуть звільнені. Вони зможуть працевлаштуватися в інші школи, якщо там будуть вакансії.

Спеціальної програми по їх працевлаштуванню чи перенавчанню в Департаменті освіти та науки немає. За словами Олега Фасолі, перенавчання – це функція центра зайнятості.

Наразі на Хмельниччині працюють 803 школи. З них 286 (35,6%) мають малу кількість учнів.