Микола Томенко: Прип’ять повинна стати містом-музеєм однієї людської помилки

13 Березня 2015 21:30
Фото Павла Томенка

Фото Павла Томенка

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко поінформував, що направив до Президента України пропозицію розглянути питання щодо майбутнього Чорнобиля і так званої зони відчуження в контексті підготовки до 30-річчя з дня катастрофи на ЧАЕС, а також, враховуючи те, що сьогодні, фактично, відсутні державні документи, які би визначали стратегію розвитку цього регіону.

Микола Томенко ще раз наголосив, що необхідно чітко визначити систему управлінської моделі даного регіону, де всі виробництва варто було би перенести на промисловий майданчик довкола Чорнобильської АЕС, а так звану 30-кілометрову зону відчуження ліквідувати і створити на її базі біосферний заповідник.

«Багато експертів і фахівців доводять, що це, по-перше, зекономить бюджетні кошти, по-друге, гарантує охорону природних комплексів, а також дасть можливість залучати інвестиції», – зазначив Голова Комітету.

Щодо долі міста Прип’ять, то Микола Томенко зазначив, що це – місто-музей однієї людської помилки, а тому воно мусить мати відповідний інформаційний центр, який би дав можливість будь-якій людині побачити на власні очі, до чого може призвести людська помилка.

«Стосовно міста Чорнобиль, то, звичайно, тут має бути адміністративний центр майбутнього біосферного заповідника, а всі виробництва варто було би розмістити на промисловому майданчику ЧАЕС», – вважає Голова Комітету.

«За будь-яких обставин, державі необхідна чітка, адаптована до сучасних умов стратегія розвитку цього регіону, щоб чорнобильську зону перетворити із зони «тіньової економіки і корупції» на територію просвітництва, науки та інвестицій», – підсумував Микола Томенко.