Проект Хмельницької бібліотеки ім. М. Островського з е-урядування — один з найкращих в Україні

18 Березня 2015 21:46
libr.rv.ua

libr.rv.ua

Завдяки ньому хмельничани зможуть отримати інформацію про діяльність влади в реальному часі за допомогою інтернету.

Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Островського презентувала проект з розвитку електронного урядування «Поінформована громада — демократична країна». 

Електронне урядування (скорочено е-урядування) — спосіб організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі, що забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування з ними громадян, юридичних осіб, неурядових організацій. 

«Е-урядування дає можливість людям отримати інформацію про діяльність влади в реальному часі, не виходячи з дому, за допомогою інтернету. Громадяни можуть отримувати інформаційні та адміністративні послуги, задавати запитання та отримувати швидку відповідь (електронний лист прийде значно швидше, ніж паперовий), а також брати участь у процесі державотворення. Наприклад, внести свої пропозиції щодо змін у законі», – пояснює директор Хмельницької обласної наукової бібліотеки ім. М. Островського Надія Синиця.

Бібліотека взяла участь у конкурсі проектів з е-урядування, і її проект «Поінформована громада — демократична країна» програма «Бібліоміст» визнала одним з найкращих. 

Проект передбачає організацію співпраці трьох сторін: бібліотеки, яка надає вільний доступ до інтернет, громадської організації (це Хмельницьке регіональне відділення «Української асоціації») та органу місцевого самоврядування (Хмельницька обласна рада), які зацікавлені у тому, щоб громадяни більше використовували сучасні технології для спілкування з владою і участі у прийнятті рішень (е-демократія).

У бібліотеці прогнозують, що очікуваними результатами впровадження проекту буде зростання поінформованості подолян щодо е-врядування, е-демократії, е-послуг, що в свою чергу сприятиме активнішій позиції громадськості у діалозі з владою. Зросте кількість громадян, що зможуть використовувати е-послуги в повсякденному житті. Бібліотеки області стануть центрами доступу громадян до електронного урядування та електронних послуг.

«Ми проводимо тренінги для бібліотекарів, щоб вони досконально володіли е-урядуванням, а згодом будемо навчати активних громадян, навіть у районах та селах, за допомогою скайп-зв’язку», – розповідає Надія Синиця.

Послуги з е-урядування у бібліотеці є безкоштовними. Через мережу хмельничани можуть отримати правові консультації, інформацію про діяльність та ініціативи влади, працевлаштуватися чи здійснити покупку. 

Всього на Хмельниччині пункти доступу до публічної інформації є у 78 бібліотеках.

Проект «Поінформована громада — демократична країна» реалізується Хмельницькою обласною науковою бібліотекою ім. М. Островського в партнерстві з обласним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки обласної ради, управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.