Микола Томенко: Влада використовує гірші зразки охлократії і пропонує народу “видовищ і видовищ”

22 Березня 2015 17:30

Під час верховна рада-1виступу у парламенті народний депутат Микола Томенко обурився організацією роботи Верховної Ради, яку перетворюють на суцільний піар і шоу.

Він наголосив на необхідності внесення відповідних змін до ст. 25 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», згідно з якими би у п’ятницю після «години запитань до Уряду», розглядалися законопроекти, а після них – надавався час для виступів народних депутатів «з різних питань», і лише потім оголошувались депутатські запити.

Інакше п’ятниця для народних депутатів і надалі залишатиметься не робочим, а напіввихідним днем.

Він також запропонував, щоб під час «години запитань до Уряду» міністри відповідали виключно на усні запитання народних депутатів, а не на заздалегідь заготовлені письмові, відповіді на які вони зазвичай зачитують зі «шпаргалки», яку вперше бачать.

Окрім того, необхідно, щоб депутати заздалегідь знали порядок денний і могли відповідним чином готуватися до засідань, вважає Микола Томенко. «Не може депутат вночі дізнаватися порядок денний на наступний день. Ми повинні знати питання, які будуть розглядатися на пленарному тижні, готуватися і планувати свою роботу», – зазначив він..

Згадуючи римську історію, М. Томенко нагадав про те, як імператори для захисту своїх інтересів використовували політичний режим – охлократію, а натовпу надавали «хліба і видовищ». «Зараз у нас влада замість реальних дій пропонує людям видозмінене гасло – «видовищ і видовищ», бо у нас з хлібом, в широкому розумінні, вже є проблема. Тому давайте припинимо цю гру і зробимо все, щоб не видовища влаштовувались у Верховній Раді, а була реальна і продуктивна робота в інтересах суспільства», – підсумував Микола Томенко.