На зруйновану стіну фортеці “Межибіж” депутати спрямують 318 тисяч

26 Березня 2015 17:17
Фото з сайту “Музейний простір”

Фото з сайту “Музейний простір”

Депутати Хмельницької обласної ради планують підтримати виділення 317,9 тис. грн на виконання протиаварійних робіт на державному історико-культурному заповіднику “Межибіж”.

Це стане можливим шляхом внесення змін до поточного обласного бюджету на черговій сесії 7 квітня.

Зокрема, кошти направлять на влаштування тимчасових підтримуючих металевих конструкцій зовнішньої повздовжньої фасадної стіни палацу, виконання підсилення цегляних склепінь підвальних поверхів.

Нагадаємо, що обласна рада виділила 380 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації на зруйновану стіну фортеці “Межибіж”.

Як писав НГП, 23 грудня 2014 року впала вся бічна стіна палацу – пам’ятки архітектури XVI століття. В гостро-аварійному стані перебуває частина (5-7 метрів) передньої стіни палацу, яка також може впасти з дня на день.

Межибізька фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України (№ 764 О) як пам’ятка фортифікаційної архітектури XVI ст., виконана у стилі Ренесанс. З 2001 року пам’ятка має статус державного заповідника.

За інформацією депутата облради Віталія Олуйка, є попередня домовленість з Кабінетом міністрів України про виділення 7 млн. грн з державного резерву на реконструкцію самої фортеці.