Депутати схвалили проект Перспективного плану формування тергромад Хмельниччини

29 Травня 2015 10:16
ye.ua

ye.ua

Депутати схвали проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Сьогодні за це проголосували 56 із 73 присутніх обранців.

Згідно з цим документом, на території Хмельницької області планується утворення 54 спроможних об’єднаних територіальних громад, у тому числі – 13 міських, які об’єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 41 селищних та сільських об’єднаних громад.

В межах Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній об’єднаній територіальній громаді.

В цілому, рішення народжувалося у ході тривалого обговорення та дискусії.

Директор офісу реформ Сергій Яцковський запевнив обранців, що Перспективний план – це не догма, і його, за потреба, можна буде видозмінювати. Кінцеве рішення по “нарізці” спроможних об’єднаних територіальних громад Хмельниччини ухвалюватиме Кабмін, виходячи з Методики та держконцепції.

Голова ОДА Михайло Загородний підтримав молодого реформатора Яцковського, зауваживши, що обласна робоча група з підготовки пропозицій до проекту перспективного плану формування територій громад Хмельницької області продовжує приймати конструктивні ініціативи від громад в аспекті адмінтерреформи.

“Маємо час до 15 липня. Ще на одну сесію обласної ради винесемо проект Перспективний план, який із зауваженнями та доповненнями, буде повторно проголосований”, – сказав глава області.

Обережну оцінку процесам децентралізації дав перший заступник голови облради Віктор Адамський. Він розповів, що мав учора розмову з фахівцями із Мінрегіонбуду, котрі не зуміли дати вичерпну відповідь два злободенні питання. По-перше, які структурні органи мають бути утворені об’єднаними територіальними громадами? По-друге, які представництва центральних органів влади повинні знаходитися на території нових тергромад?

“Як визначити спроможність будь-якої територіальної громади, коли не бачимо, яким змістом вона наповнюватиметься. Це і породжує острах у багатьох”, – сказав він.

Розкритикував дітище влади і офісу реформ в.о. хмельницького мера, секретар ради Костянтин Чернилевський, назвавши План “маразмом”. Він вважає, помилковим можливе приєднання до Хмельницького Баламутівської сільської ради, Виноградівської сільської ради і Черепівської сільської ради. Натомість окремими “республіками”, які, за словами Чернилевського, цілісніше виглядали б в об’єднані міській тергромаді, є Лісовогринівецька сільська рада і Шаровечківська сільська рада.

Сільський голова Розсоші (Хмельницький район) Василь Дячук заявив, що цією реформою “знищується влада на селі”.

“Влада має дати відповідь: де людина похилого віку оформлятиме спадщину, де оформлятиметься смертність, де реєструватимуться шлюби на селі?” – запитав він.

Заяви про не підтримку проекту Перспективного плану оголосили фракції “Батьківщина” і “Свобода”.