В Посланні Президента необхідно було більше акцентувати на політичних справах, а не на словах

5 Червня 2015 08:01

prezПро це народний депутат України Микола Томенко заявив в кулуарах парламенту журналістам, коментуючи щорічне Послання Президента України до Верховної Ради України.

«Якщо порівнювати Послання Петра Порошенка з Посланнями попередніх президентів, то і за формою, і за змістом, і за представленням у парламенті воно стоїть на голову вище від усіх попередніх. Натомість і вимоги до Петра Порошенка є набагато вищими, ніж до його попередників», – зауважив Микола Томенко.

«Отож, перша половина Послання була прослухана сесійною залою «на одному диханні» і добре була сприйнята і парламентарями, і, думаю, суспільством», – зазначив нардеп. Водночас, за його словами, друга половина Послання, в якій звучали кількаразові повтори тез першої частини, наводять на «геніальну думку», що у спічрайтерів (тих, хто готував виступ Президента) було мало часу, а тому вони написали так багато… «Такий тривалий виступ з кількаразовим поверненням до однієї тези, суттєво послабив сприйняття виступу Президента у другій частині Послання», – вважає М. Томенко.

Ще однієї слабкою точкою виступу Президента Микола Томенко назвав, м’яко кажучи, завищені оцінки діяльності очільників прокуратури та МВС. «За сьогоднішньої ситуації, коли жодної резонансної справи не розкрито і не передано до суду, поки що новий генеральний прокурор не заслуговує на подібні аванси. Також явно завищена оцінка діяльності МВС на чолі з нинішнім міністром взагалі «різанула слух», і зал тяжко сприйняв таку пафосну оцінку міліції, яка сьогодні не здатна забезпечити елементарну безпеку життя людей», – зауважив М. Томенко. Він згадав ситуацію у столиці, де кількість пограбувань, підпалів та викрадень машин сягнула геометричної прогресії. А позиція міліції у «активній» діяльності в боротьбі з корупцією, підтверджує думку, що це, м’яко кажучи, не найвдаліша теза Президента, додав він.

Також було зрозуміло, що депутати критично поставилися до ідеї Президента якнайшвидше скасувати депутатську недоторканність. «Думаю, що сесійна зала, а особливо, суспільство, сприйняло би цю тезу Президента більш адекватно, якби він запропонував розшитити перелік усіх, хто має позбутися звання касти недоторканних, це стосується і депутатів, і суддів, і Президента», – вважає М. Томенко.

На його думку, якби Президент запропонував зняти недоторканність із народних депутатів та суддів, а Верховна Рада прийняла закон про спеціальні слідчі комісії, які відкривають шлях до можливого імпічменту будь-якого президента, тоді така вимога про позбавлення недоторканності звучала би більш адекватно і сприйнятно.

Загалом, попри всю критику, Микола Томенко ще раз наголосив, що дане Послання Президента, якщо порівняти із попередніми, було достатньо цікавим та змістовним.