Експерт порадив хмельничанам не поспішати забирати банківські депозити

12 Червня 2015 08:00

Галина МЕЛЬНИК
Фото: автора

_Ekspert_poradiv_hmelnichanam_ne_pospishati_zabirati_bankivski_depoziti_1_2015_06_11_05_04_36 Фінансовий експерт Василь Ваків радить хмельничанам обирати надійні банки.

Попри те, що банки закриваються один за одним, вкладникам кажуть не панікувати, але краще придивлятися до банків.

Упродовж останніх півтора року близько 50 банків було виведено з банківського ринку України. У більшості з них введена тимчасова адміністрація, здійснюється ліквідаційна процедура, їх визнано неплатоспроможними. Відповідно, це причинило відтік депозитів. За словами фінансового експерта Василя Вакова, за 2014 рік близько 128 мільярдів гривень були виведені з депозитного ринку, цьогоріч це ще 25 мільярдів. У такій ситуації, каже експерт, вкладники не можуть вирішити, що ж їм робити з коштами: забирати, чи залишати у банках.

“Події в Україні за останні півтора року значно вплинули на усю економіку країни, зокрема і на банківську систему, – каже Василь Ваків. – Пересічному вкладнику важко зорієнтуватися в тому морі інформації. Але недоцільно зберігати гроші вдома, чи невідомо у яку галузь вкладати. Це не вихід, найкраще звернути увагу на надійні банки, які продовжують працювати”.

За словами експерта, історія обслуговування, репутація банку, надання кредитів, довіра державних структур, ставка відсотків — ті аспекти, на які має звертати увагу майбутній вкладник, аби не віддати свої заощадження установі, яка лусне, як мильна бульбашка.

Кошти неплатоспроможних банків відшкодовує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, але не більше 200 тисяч гривень. Зараз Національний банк ввів додаткове обмеження щодо повернення депозитів — 15 тисяч гривень на день.

“Таке обеження вимушений захід, щоб не було масових повернень депозитів. Якщо приходить велика кількість вкладників, фінансова установа просто неспроможна виплатити всім кошти, тому Нацбанк прийняв таке рішення. Але на сьогодні мені не відомі випадки, що стосується саме Хмельницького, коли гарантова сума не була виплачена”, – пояснює Василь Ваків.

Отримати свої кошти вкладник може протягом усього періоду ліквідації банку, тобто протягом одного року. Коли ж заощадження банк повертати не збирається, треба звертатися до суду із відповідним позовом.