Микола Томенко пропонує державі взяти на себе забезпечення підручниками для 4-х і 7-х класів

12 Червня 2015 13:00

books-320x192Народний депутат України Микола Томенко зауважує, що виконання конституційної норми про обов’язкову повну загальну середню освіту останнім часом все більше і більше стає обов’язком не держави, а батьків.

«Загальновідомо, що ремонтні роботи, благодійні внески та інші форми «підтримки» шкіл вже давно переносяться на плечі батьків. Натомість держава за ініціативи Мінфіну, а останнім часом і Міносвіти, все більше і більше перекладаючи фінансову відповідальність на батьків, не виконує вчасно своїх зобов’язань. Так, у цьому році Міністерство освіти не спромоглося вчасно передати золоті медалі для кращих випускників шкіл, яким їх вручили із серйозним запізненням», – зазначив народний депутат.

Він звернув увагу на чергові фінансові випробування, які чекають у новому навчальному році на батьків учнів 4-х і 7-х класів. «Як відомо, Міносвіти вважає, що всі батьки у нас фінансово забезпечені і заробітні плати у них великі, а тому підручники для 4-го і 7-го класів вони повинні закуповувати за власні гроші, оскільки їхні діти вчитимуться за абсолютно новими програмами», – зауважив М. Томенко.

На його переконання, при сьогоднішній фінансовій скруті та фантастично низьких заробітних платах батьків держава зобов’язана, як і робила це в попередні роки, забезпечити фінансування друку підручників і для 4-го та 7-го класів.

«Очільники міністерства говорять про те, що безоплатно ці підручники, згідно з чинним законодавством, нададуть соціально вразливим категоріям населення. Натомість сьогодні очевидно, що при нинішніх заробітних платах, підвищеннях цін на тарифи, продукти, одяг тощо абсолютна більшість батьків є соціально незахищеними», – зауважує народний депутат.

У зв’язку з цим Микола Томенко звернувся до Президента України з пропозицією переконати Уряд і Міністерство освіти і науки в тому, що сьогоднішня соціально-економічна ситуація та зарплати батьків не дозволяють усім батькам забезпечити своїх дітей підручниками. «Для цього треба реалізувати відповідну бюджетну програму, а не запроваджувати ще один фінансовий внесок за та звану безоплатну обов’язкову середню освіту в Україні», – переконаний М. Томенко.

Також він вважає, що вже давно Міністерство освіти мало би розміщувати на своєму офіційному сайті безкоштовні електронні версії підручників, які можна було би використовувати у процесі навчання.