Хмельницький еколог вважає, що під час купання у Південному Бузі можна підчепити паличку Коха. СЕС це спростовує

15 Червня 2015 09:12

Воду з Південного Бугу у Хмельницькому Держсанепідслужба перевіряє кожного тижня. За результатами лабораторних досліджень води визначають придатність водного об’єкту для всіх видів використання.

Якби вода не відповідала санітарним нормам, це невідкладно повідомили населенню та виконавчим органам міської ради, запевнив НГП начальник міськрайонного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області Олег Балашов.

Згідно з протоколами досліджень санітарно-хімічних показників і токсилогічних показників від 8 червня, а також результату санітарно-мікробіологічного дослідження від 12 червня, ступінь забруднення водойми допустима.
image1Фото Афіни Черкезової, НГП

Спеціалісти санепідемслужби визначили: за органолептичними показниками (запахом, кольором, прозорістю та рівню рН) вода на міському пляжі придатна для купання. Так само допустимий ступінь забруднення і за токсикологічними показниками в тому числі кадмієм та марганцем.

А от експерт з проблемам екології та голова хмельницької обласної організації Українського товариства охорони природи Юрій Рєзніков занепокоєний можливою наявністю у воді Південного Бугу палички Коха, яка може стати причиною захворювання на туберкульоз. За його словами, тубдиспансер, що розташований за 8 кілометрів від міста на тому ж березі ріки, що й міський пляж може бути джерелом небезпечних скидів у воду.

“Територія тубдиспансеру не забезпечена збором і очисткою зливових вод. Це означає, що третя частина пацієнтів цього диспансеру, що хворі на відкриту форму туберкульозу, дорогою від своїх житлових корпусів до їдальні можуть залишати паличку Коха. Згідно з водним кодексом, зливові води теж вважаються забрудненими і їх теж треба очищувати. У тубдиспансері між Грузевицею і Осташками очистки цих зливових вод немає”, – зазначає Юрій Рєзніков.

Окрім того, експерт зазначив, що за даними обласного тубдиспансеру, в мокрому середовищі паличка Коха здатна прожити один рік. Щоправда Юрій Рєзніков наголосив, що забруднення навколишнього середовища і захворюваність населення і дуже рідко пояснюється медиками як причина і наслідок.

“Моя велика практика з питань охорони навколишнього природного середовища показує що, медицина дуже неохоче і практично ніколи не підтверджує, що людина захворіла саме від забруднення навколишнього середовища. От немиті руки, немиті яблука – так”, – розмірковує експерт Юрій Рєзніков.

Начальник міськрайонного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області Олег Балашов заявив, що патогенна мікрофлора, якою являється паличка Коха, у воді з Південного Бугу не виявлена. Він запевнив НГП, що це перше, на що перевіряється вода при щотижневих аналізах.

“Патогенна мікрофлора в тому числі сальмонелла у воді не виявлені. Паличка Коха – це патогенна мікрофлора і збудник туберкульозу. Бактерії групи кишкової палички – це умовно патогенна мікрофлора. Вони свідчать про можливість забруднення. Найголовніше, що може бути виявлено у воді – патогенна мікрофлора, її не має бути і немає у воді Південного Бугу”, – наголосив Олег Балашов.

Щоправда за свідченнями очевидців запах води у річці Південний Буг зовсім не є свіжим, і більше схожий на гнійний запах. Люди на пляжі припускають, що це гниють водорості, або риба, яка загинула ще зимою. Нагадаємо, що цієї весно у воді знайшли сальмонелу та важкі метали.

Тож купатись чи не купатись на міському пляжі – обирати мешканцям міста. Наразі це не зупиняє хмельничан. Щодня на міському пляжі можна побачити багато людей та просто відпочиваючих.