На Хмельниччині борги населення за газ зросли утричі порівняно з минулим роком

16 Червня 2015 17:59

Хмельницькі газовики фіксують суттєве збільшення заборгованості населенням сплати за спожите блакитне паливо.

“За попередні роки після закінчення опалювального періоду заборгованість населення становила близько 24-27 мільйонів гривень. Цьогоріч за підсумками квітня заборгованість населення збільшилась до 57 мільйонів, а у травні досягла 68 мільйонів. Фактично, заборгованість населення зросла втричі”, – заявив заступник голови правління ПАТ Хмельницькгаз Віталій Рейда на прес-конференції.

UbhZsIUqk5c

Фото Афіни Черкезової, НГП

Щоправда, кількість спожитих кубометрів, за які населення заборгувало у порівнянні з минулим роком, навряд чи збільшилась, адже відтоді ціна на газ зросла у 7 разів.

Впливати на боржників газовики обіцяють виключно у правовому полі: спочатку попередження, передача матеріалів для стягнення заборгованості через суд і лише після того можливе припинення газопосточання.

Довідка НГП. З першого квітня ціни на газ для населення зазнали суттєвих змін. Тепер ціна на газ варіюється в залежності від способу використання газу та пори року. Якщо ви лише готуєте їжу і грієте воду за допомогою газової колонки ціна складатиме 3,6 грн за кубометр впродовж всього року. Якщо ви використовуєте газ для індивідуального опалення або комплексного споживання (опалення, приготування їжі та підігрів води) тарифи варіюються в залежності від сезону. З 1 травня по 30 вересня за один кубічний метр газу доведеться сплатити 7,19 грн; у період з 01 жовтня по 30 квітня: при споживанні менше 200 кубів газу на місяць тариф складатиме 3,6 грн. Якщо цей ліміт перевищено – ціна збільшується до 7,19 за кубічний метр природного газу.

Ціна на газ складається з безпосередньої вартості самого газу, витрат на транспортування магістральними газопроводами, тарифу на постачання природного газу і цільової надбавки на вартість природного газу. З 7,19 гривень сплачених споживачами за один кубометр газу 5,05 надходять на рахунки Нафтогазу, 0,16 коп. на магістральні трубопроводи, 0,59 коп. на рахунок ПАТ “Хмельницькгаз” і 1,4 грн 0 це ПДВ та надбавка на вартість природного газу.