У 2016 році споживачів без лічильників газу відключатимуть від мережі – “Хмельницькгаз”

17 Червня 2015 11:40
elise.com.ua

elise.com.ua

До 1 січня 2016 року всі споживачі, які використовують газ для приготування їжі та нагріву води, мають бути забезпечені лічильниками. Зараз ПАТ “Хмельницькгаз” безкоштовно встановлює лічильники в помешканнях, де є плита і колонка одночасно. Абоненти які використовують газ для опалення помешкань вже зараз стовідсотково забезпечені приладами обліку.

Заступник голови правління ПАТ “Хмельницькгаз” Віталій Рейда зазначив, що зараз багато абонентів намагаються відтягнути процес встановлення лічильників. Це може бути небезпечним, оскільки це всеодно доведеться зробити, а в грудні не встигнуть обслужити одразу дві тисячі абонентів.

“Небажання встановлювати лічильник пов’язане з нормами споживання газу на одну людину. Після того як людина встановлює лічильник, як правило, їй доводиться платити значно більше, ніж якби вона платила, згідно з нормами”, – зауважив Віталій Рейда.

На сьогоднішній день кількість людей на Хмельниччині, які ще не встановили лічильників блакитного палива, добігає 16,4 тисяч. За кожен спожитий кубометр газу мешканці сплачують 7,19 грн. До цього тарифу входить цільова надбавка та ПДВ до бюджету у сумі 1,40 грн, що використовується підприємством на ”безкоштовне” встановлення приладів обліку. Фактично, споживачі самі платять за свої лічильники, а ті, у кого вони вже стоять, платять ще й “за сусіда”.

Газовики наголошують, що людей, які встановили лічильники раніше за свій кошт, не дуже багато і на жодні пільги чи відшкодування витрат вони претендувати не можуть.

Самі прилади обліку, які безкоштовно встановлює ПАТ “Хмельницькгаз” виробляються у Рівному. На встановлення кожного передбачено близько 2 тисяч гривень: у цю вартість входить вартість лічильника – 600 грн, а також встановлення та всі необхідні матеріали.