Нелегальні перевізники – головний біль хмельницької влади

3 Липня 2015 16:40

автоЩороку Хмельницька область через тінізацію транспортної галузі недоотримує мільйони гривень до бюджету. Проте багаторічна боротьба не дає результатів – про улюблені місця заробітку нелегалів знає чи не кожен у місті.

Міліція та управління інфраструктури розводять руками – кажуть, роблять усе можливе, однак порушників, чомусь, не меншає. Не все вдається і Укртрансінспекції, хоча з початку року на порушників накладено штрафних санкцій на суму 60 тисяч гривень. Однак, ефективність роботи служби була би вища, якби не діюча державна заборона на перевірки. До того ж, працівники служби працюють в незвичному режимі – за скороченим графіком через недофінансування.

Проте самі нелегали не збираються полишати свій бізнес, адже попадаються на гарячому одиниці, а символічні суми за порушення закону не відлякують від продовження своєї справи. Найбільш прибуткові місця для нелегалів – при виїзді з міста. Багаторічна боротьба за незаконні перевезення точиться біля зупинки “Темп” та на території автостанції №5.
Крім того, що вони “відхоплюють” найбільш привабливі, дохідні маршрути, ще й пільговиків залишають легальним перевізникам, аби ті чекали субвенцій від держави.

В управлінні інфраструктури сподіваються – тіньовий ринок перевезень з часом таки зникне. Однак для цього необхідно створити гідні умови роботи для законних перевізників. Для цього потрібні і нові транспортні одиниці і якісне дорожнє покриття. Пілотний проект з оптимізації мережі стартував у Новоушицькому районі. Там планують замінити автобуси та маршрутні таксі на більш сучасніші, аби ними без проблем могли скористатися люди з обмеженими можливостями. Задумуються в адміністрації і про впровадження екологічних видів транспорту – поки 90 відсотків автоодиниць заправляється пальним. Для захисту середовища, як варіант, розглядається питання про оновлення рухомого складу “Електротрансу”. Поки у автопарку підприємства зі 108 одиниць лише 4 нові.