СЕС: купатись в міських фонтанах – небезпечно

8 Липня 2015 17:57

Рятуючись від спеки, юні хмельничани пристосували міські фонтани для купання. На майдані Незалежності в обох водограях пустує малеча. Вбрані в купальники і плавки діти грають у воді, деякі навіть обзавелись пірнальними масками та окулярами. Проте чистоту води у фонтанах ніхто не контролює.
фонтан
За словами начальника управління житлово-комунального господарства Віктора Чапайди, у фонтанах циркулює звичайна водопровідна вода. По мірі забруднення її змінюють, проте як часто це відбувається – ніхто статистики не веде і графіку немає.

“Те, що діти там купаються та пірнають – у них є батьки. Також є міліція. Ми ж не можемо виконувати функції батьків”, – наголосив Віктор Чапайда.
фонтан2
У міськрайонному управлінні Держсанепідслужби розводять руками – фонтани не призначені для купання і за станом води у них ніхто спостережень не веде. Начальник СЕС Олег Балашов наголошує, що купання у міських фонтанах може бути дуже небезпечним.

“Є пряма загроза. У цій воді може бути будь-що: будь-який інфекційний агент, мікроорганізм. Ніхто не знає, хто туди залазить. Також туди потрапляють атмосферні опади та осади. Фонтани ж не передбачені для гігієнічних потреб, це лише естетична складова міста”, – підкреслив Балашов.
фонтан3
Проте загроза купання у фонтанах може бути не лише невидимою. Мокрий граніт є дуже слизьким, необачний рух може стати фатальним. Кілька хвилин спостережень за зграйкою дітей у фонтані і стає зрозумілим, що про правила поводження у воді ніхто їм не розповідав. Хлопці і дівчата бігають і штовхаються. Багато хто з них вбраний у купальники. Імовірно, діти плавають у невивченій воді зі згоди батьків.

У хмельницькому міському відділі міліції заявили, що купання у фонтанах – це не є адміністративне чи кримінальне правопорушення. За словами старшого оперуповноваженого сектору кримінальної міліції у справах дітей Олени Козицької, безпека громадян зокрема і на водоймах – компетенція МНС.

Проте провести виховальну бесіду із дітьми таки пообіцяли.

“Якщо говорити саме про безпеку – це компетенція МНС. Але ми направимо наших співробітників і проведемо виховальну бесіду. Можливо тут варто поспілкуватись і з батьками цих дітей, може вони і не знають, що їхні діти там плавають”, – повідомила НГП Олена Козицька.