Моє звернення до Вищого адміністративного суду допомогло підписанню Закону про заборону експорту лісу-кругляка

9 Липня 2015 12:29

суд«Добра новина – те, що мій позов до Вищого адміністративного суду проти Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана у зв’язку з неоприлюдненням прийнятого парламентом Закону щодо мораторію на експорт української деревини, дав свій результат, і, не чекаючи першого судового засідання, нарешті ми маємо підписаний Закон, який насправді мав бути підписаний ще 70 днів тому», – зазначив один із співавторів даного Закону, Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко.

«Проте, погана новина – в тому, що знадобилося подавати до суду, аби найвищими посадовцями виконувалась Конституція України», – зауважив народний депутат.

Він нагадав, що даний Закон передбачає десятирічну заборону з 1 січня 2016 року експорту лісу-кругляка, дуба, деревини цінних порід, а з 1 січня 2017 року – і сосни. За його словами, зараз треба думати, як завершити процес законодавчих змін щодо стимулювання вітчизняної деревообробної галузі і запровадження пільг на ввезення в Україну деревообробного обладнання, щоб сприяти відродженню української економіки, створенню робочих місць, посилення енергетичної незалежності України тощо.

«Дуже важливо, щоб Уряд і Держагентство лісових ресурсів, які були категорично проти даного Закону, все-таки переорієнтувалися з ідеології швидких грошей і думки про те, як інвестувати в економіку Китаю, арабських країн, Польщі чи Румунії, а більше думали над тим, як стимулювати українську економіку», – зазначив М. Томенко.

Для цього, за його словами, перш за все, треба виконати й інші норми Закону, які стосуються прозорості і відкритості для громади рішень про дозволи на вирубку лісу, на контроль за відновлювальними роботами тощо. «А в перспективі, взагалі все, що стосується лісу, ми повинні контролювати, умовно кажучи, до кожної деревини. Тому сьогодні важлива подальша робота виконавчої влади і контроль за виконанням норм даного Закону», – підсумував М. Томенко.