Обласний департамент АПК вишукує можливість, щоб восени стримати ціну на хліб

9 Липня 2015 17:07

хлеб1Департамент агропромисловго розвитку Хмельницької ОДА вишукує можливість, щоб восени стримати ціну на хліб.

Про це “Незалежному громадському порталу” повідомив заступник директора департаменту Вадим Конончук.

Він прогнозує подорожчання продовольчого зерна (наразі в області відпускається за 3100 грн/т – НГП), щонайменше, до 4200 грн/т через різкий стрибок ресурсів під час цьогорічної посівної кампанії.

“Якщо минулого року ціна продовольчого зерна становила близько 2400 грн/т і відповідно відпускна ціна борошна була 6 грн/кг, то не важко підрахувати, яка вартість буханця буде при ціні продовольчого зерна 4200 грн/т. Крім цього, Аграрний фонд цього року не має намірів виходити з інверанціями на ринок борошна”, – заявив Конончук.

Заступник директора департаменту пропонує хлібоприймальним підприємствам закупити зерно у міжмаркетинговий рік, коли ще остаточно не сформована на нього ціна. Це дасть можливість ближче до осені стабілізувати ціни на хлібопекарські вироби.

Інший напрямок із стабілізації передачає укладання тристоронніх угод між сільспвиробником, хлібопекарськми підприєством і Хмельницькою ОДА. Суть документа зводиться до того, щоб аграрій має притримати зібране проводомльче зерно по фіксованій ціні, а хлібопекар потім повинен викупити і випекти хліб, при цьому не збільшувати оптово-відпускну ціну в роздрібну мережу.

“Звісно, що найлегший варіант виділити кошти з обласного бюджету на закупівлю зерна і створити своєрідний регіональний резерв. Так минулого року поступила Дніпропетровська область. Поки для цього в бюджеті не забиті відповідні ресурси”, – зазначив Конончук.

Нині роздрібна ціна соціальних сортів хліба у Хмельницькому становить 7,5 грн за бухінець.

Як писав НГП, у Хмельницькій області хліб нового урожаю може коштувати один долар.