Кабмін поламав конфігурацію об’єднаних тергромад довкола Хмельницького і Кам’янця – Загородний

14 Липня 2015 13:57
децентралізація

Колаж goloskarpat.info

Кабінет міністрів України повернув на доопрацювання частину Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Про це “Незалежному громадському порталу” повідомив голова ОДА Михайло Загородний.

Він зазначив, що зауваження стосуються добровільного об’єднання тергромад довкола Хмельницького і Кам’янця-Подільського.

Колаж goloskarpat.info

“Мінрегіонбуд вважає, що таким чином позбавляється право на розвиток міст (мається на увазі, укрупнення сільських рад самостійно від Хмельницького і Кам’янця, котрі розташовані в радіусі 25-30 км від цих міст – НГП). При цьому не треба забувати владі про принципи добровільності та демократичності – маємо продовжувати вести активну роз’яснювальну роботу”, – наголосив голова ОДА.

Загородний зауважив, що у перспективі ні що не заважатиме, до прикладу Хмельницькому, приєднати до себе вже створену об’єднану територіальну громаду.

На думку очільника Хмельниччини, основний супротив реформі децентралізації чинять сільські і селищні голови, котрі прагнуть зберегти обслуговуючий апарат і свої повноваження.

Як писав НГП, 28 травня депутати облради схвали проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Згідно з цим документом, на території Хмельницької області планується утворення 54 спроможних об’єднаних територіальних громад, у тому числі – 13 міських, які об’єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 41 селищних та сільських об’єднаних громад.

В межах Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній об’єднаній територіальній громаді.

Жодна сільська рада не виявила бажання добровільно об’єднатися з Хмельницьким та Кам’янцем-Подільським.