На виборах ректора ХУУПу почалася гра ва-банк. Які шанси залишаються в Омельчука?

22 Липня 2015 11:51

21 липня Хмельницька обласна рада завершила прийом документів на конкурс із заміщення посади ректора комунального закладу “Хмельницький університет управління та права”.
хуупФото “Всім”

В останній день надійшов пакет документів від професора Олега Лазора.

lazor

Фото “Експрес”

Висунення цього кандидата зумовлено рядом причин. По-перше, у Лазора давні рахунки з діючим ректором ХУУПу Олегом Омельчуком. 30 червня 2014 року його разом з дружиною звільнили з роботи в комунальному виші.

“Суд уже скасував рішення про звільнення Лазор Оксани та Лазор Олега і зобов’язав навчальний заклад поновити їх на займаних посадах та виплатити їм зарплату, яку вони не отримали через вимушений прогул, та моральну компенсацію. Загальна сума для кожного становить майже по 30 тисяч гривень”, – пише одне з хмельницьких ЗМІ.

По-друге, балотування Лазора може відтягнути частину голосів у критично налаштованої маси викладачів до самого Омельчука. Це може бути невеликий відсоток, який у результаті більше вигідний чинному ректору і дає можливість переведення гри у другий тур виборів.

За інформацією “Незалежного громадського порталу”, кандидатура Лазора, швидше за все, є технічою і підпиратиме більш впливовішого кандидата на ректора, проректора з міжнародних зв’язків Хмельницького національного університету Миколу Йохну.

йохна

Фото з сайту ХНУ

Йохну підтримує “стара гвардія” ХУУПу в особі екс-ректора Віталія Олуйка та голова Ради ректорів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Хмельниччини і ректор ХНУ Микола Скиба.

Однією з слабких позицій проректора є те, що він “чужий” для Хмельницького університету управління та права. Більше того фігура взята з іншого вишу, що, очевидно, створює приводи для викладачів ХУУПу бути обдумливішими при голосуванні.

Шанси нинішнього ректора Олега Омельчука зберегти крісло на другий термін залишаються високі. Не зважаючи на низку скандалів, які супроводжували керівника ХУУПу протягом першої п’ятирічки (зменшиння ліцензованих місць на спеціальності, наміри поглинути комунальний заклад Одеською юракадемією тощо – НГП), все йде до того, що його переоберуть. Як це було у випадку з ректором Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інни Шоробури.

омельчук

Фото Віталія Тараненка

Нагадаємо, що після Революції гідності до пані Шоробури були певні зауваження в роботі, а активісти з Майдану наполягали на її звільненні. Однак у постбуремні часи ні що не завадило їй піти на другий термін. А все через небажання (боязнь – НГП) самого колективу педакадемії щось змінювати у внутрішньому середовищі. Спрацювала “корпоративна етика”: коли всіх все влаштовує при загальному незадоволенні?!

Такий самий шлях вигідний і для колективу ХУУПу. Законсервованість прогнозованіша більше, ніж якісь там потуги від Йохни “зробити комунальний заклад сучаснішим”. Можливо, ми утріруємо, але факт залишається фактом.

Для перемоги у першомі турі Омельчуку достатньо 50% + один голос. Якщо так станеться, що вибори перейдуть у другий тур, то це безумовно грає на руку діючому ректору. А, якщо раптом всі плани зірвуться і колектив ХУУПу не зможе обрати собі керівника, тоді обласна рада повинна оголосити повторну “ректоріаду”. Як не дивно, і такий розклад вигідний Омельчуку.

Не будемо гадати – час “Х” призначений на 3 вересня. Тоді буде видно: переможе “корпоративна етика” чи бажання щось змінити.

Віталій Тараненко.