Чи буде у Хмельницькому кардіоцентр?

23 Липня 2015 10:57
_Chi_bude_u_Hmelnickomu_kardiocentr_1_2015_07_22_04_53_29

Компромісу стосовно долі закладу на зустрічі досягти не вдалося. Фото: автора

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА

Питання реорганізації кардіологічної служби області і створення на базі кардіодиспансеру обласного кардіоцентру обговорили чиновники, медики і громадськість

Однак стіл, за яким велися дискусії, виявився зовсім не круглим, а з багатьма кутами.

Кардіоцентр

Щодо переваг кардіоцентру переконував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цулгевич.

«Питання створення обласного кардіоцентру ми почали вивчати після того, як у Хмельницькому побував республіканський кардіохірург Костянтин Руденко, — зазначив він. — Сьогодні в обласному центрі каріологічну допомогу хворим надають у кардіодиспансері та кардіохірургічному відділенні обласної лікарні. Разом з тим серед причин смертності та інвалідизації населення серцево-судинні захворюваня тримають першість. Республіканський кардіохірург запропонував об’єднати дві служби в одному місці — на базі обласного кардіодиспансеру. Таким чином вдасться покращити надання допомоги хворим, особливо з гострим інфарктом міокарду та гострим коронарним синдромом. Адже найкращого ефекту у лікуванні досягаємо тоді, коли допомога хворому надана протягом двох-шести годин. Подібні кардіоцентри вже є в Полтаві, Херсоні, Черкасах. Щодо створення кардіоцентру у нас ми маємо рекомендаційні листи голови асоціації кардіологів держави, республіканських терапевта, кардіохірурга та кардіолога. Для чого потрібен оновлений заклад? Приміром, сьогодні хворого з гострим коронарним синдромом привозять у кардіодиспансер. Йому потрібне сучасне обстеження. Але там сучасної діагностики не проводять, крім кардіограми. Потім хворого веземо в обласну лікарню, виконуємо ангіографію і лише тоді розписуємо схему лікування. Якщо потрібна операція, то її виконуємо в обласній лікарні, а через деякий час знову веземо в кардіодиспансер. Для того, щоб покращити якість надання медичної допомоги, її доступність, дві служби потрібно об’єднати в одному приміщенні. Тут же потрібно запровадити ранню реабілітацію кардіологічних хворих, якої у нас немає». Яків Миколайович наголосив, що реорганізація не передбачає якогось скорочення чи закриття. «Жодне відділення не буде закритим, — запевнив він. — Тут будуть працювати кардіохірурічне відділення, кардіологічне відділення на 20-25 ліжок, реанімаційне відділення на шість ліжок, а також — відділення ендоваскулярної хірургії, у якому працюватимуть не кардіохірурги, а кардіологи. Звісно, фахівцям кардіодиспансеру доведеться навчатися новим методам діагностики та лікування. Ну, і у планах — відкриття реабілітаційного відділення хоча б на двадцять ліжок. Якого результату досягнемо? Сьогодні серед хворих з гострим коронарним синдромом, котрі поступають на кардіологічні ліжка, помирає кожен п’ятий. Серед тих, кому провели тромболізис — кожен десятий. А після кардіохірургічного втручання — лише кожен двадцятий. Таким чином ми зможемо зберегти життя багатьом людям».

кланца«Обласні кардіохірурги за рік виконують 1600 операцій на серці і судинах різної складності», — зазначив завідувач кардіохірургічного відділення обласної лікарні Андрій Кланца.

Реорганізацію кардіологічної служби підтримують і заступник голови обласної ради Ігор Хитрук, і обласний кардіолог Віктор Васильківський.

«Кардіодиспансер побудований у 1962 році і сьогодні потребує оновлення, ми маємо думати про майбутнє, — зауважив Ігор Вікторович. — І я за те, щоб у майбутньому у нас працював сучасний заклад. Хочу запевнити усіх, що кардіодиспансер ніхто не закриє, заклад буде працювати, ані кількість ліжок, ані кількість працівників не зменшиться, просто на заклад чекає модернізація».

Хірургія і терапія

Того, що кардіохірургічне відділення обласної лікарні — одне з найкращих у державі, не заперечував ніхто. Як повідомив Яків Цуглевич, воно входить у п’ятірку найкращих кардіохірургічних відділень у державі. «У нашому відділенні за рік виконується більше 1600 операцій різної складності, — розповів завідувач відділення Андрій Кланца. — Головним нашим досягненням я вважаю надання невідкладної сучасної допомоги пацієнтам з усієї з гострим коронарним синдромом. Причому цю допомогу надаємо 24 години на добу, і вона абсолютно безкоштовна». Однак, за словами деяких виступаючих, це відділення зовсім не потрібно переносити у кардіодиспансер.
«Об’єднання не повинне проводитися за рахунок терапії», — такою є думка працівників кардіодиспансеру та частини представників громадськості. Головна проблема створення нового закладу — відсутність додаткових приміщень. Чиновники кажуть: приміщення є, зараз воно здається в оренду, але договір оренди можна розірвати. «Ми вважаємо, що це не реорганізація, а можливість розпустити діючий медперсонал кардіодиспансеру і набрати новий, — висловив свою думку представник обласного люстраційного комітету Олександр Кривий. — Щодо договору оренди приміщення, де зараз розташована сауна. З 1993 року договір оренди постійно продовжується на кожні три роки. Нинішній договір підписаний до 1 серпня 2017 року. З тієї сауни зробити хірургію неможливо. Тому закликаємо до того, щоб диспансер залишився диспансером. Якщо потрібна кардіохірургія — будуємо сучасне приміщення і створюємо відділення».

1437573010Обговорити питання доцільності реорганізації кардіологічної служби в Хмельницькому зібралися чиновники, медики та громадськість.

Головний лікар обласного кардіодиспансеру Ігор Салабай вважає, що зараз реорганізація кардіологічної служби неактуальна. До речі, на засіданні круглого столу йому вперше вдалося публічно висловити свою думку. «Я вважаю, що для нашої області найоптимальнішою є та модель надання кардіологічної допомоги, яку ми маємо, — заважив Ігор Олегович. — Кардіохірургія працює добре, ми готуємо пацієнтів до операції і виходжуємо після. Ніяких проблем з лікуванням хворих немає. У нас є усе необхідне для діагностики і лікування». Ігор Салабай вважає, що сьогодні питання реорганізації закладів — не на часі. «У той час, коли країна має АТО,. департамент охорони здоров’я і обласний хірург в першу чергу мають думати про те, аби покращити травмотологію, ортопедію і загальну хірургію», — сказав він. А також пообіцяв знайти інвесторів для будівництва приміщення, аби у новобудові відкрити кардіохірургічне відділення.

Компроміс

А компромісу на зустрічі досягти не вдалося. Пропозиція лікаря Володимира Лукіянчука видалася найоптимальнішою. Тому вирішили створити робочу групу, котра вивчить ситуацію і запропонує оптимальне вирішення проблеми.
«Я закликаю громадськість створити робочу групу з провідних спеціалістів області в галузі кардіології та кардіохірургіїта — сказав на завершення заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. — Робоча група має попрацювати з працівниками теперішнього кардіологічного диспансеру, з громадськістю, з іншими зацікавленими особами і скласти план реорганізації чи відкриття нового відділення. Робоча група має випрацювати якусь позицію».