Хмельниччина отримала шанс навести лад в земельних відносинах

13 Серпня 2015 17:57

хмельницька областьЗвершилось! Не знаємо, що трапилось, але нарешті у високих київських кабінетах чиновники глянули на «грішну землю». Зокрема, почув численні скарги громадян, бізнесу та громадськості центральний апарат Держземагентва (зараз по-модному іменується Держгеокадастр). За рішенням керівництва цього відомства звільнений з посади в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Віталій Зюбрицький. Земагенство сповістило про цю новину на своєму власному сайті.

Зюбрицький на Хмельниччині давно зарекомендував себе як ще той «проффесіонал». За неповні три місяці, що він керував органом земельних ресурсів регіону, в роботі останнього відбулися зміни – і не на краще. На прийом до місцевого земагенства треба було пробиратися, як то кажуть, «через терен до зірок», та навіть бездоганно оформлені документи не гарантували оперативного вирішення питань. Питання ж з найменшими проблемними елементами, а таких, будемо відвертими – більшість в системі земельних відносин, могли чекати на вирішення довгими місяцями без найменшої динаміки. Про дотримання якихось визначених законом строків у розгляді документів за пана Зюбрицького взагалі мова не йшла. Звична справа чекати на документи і після порушення термінів розгляду. Представники бізнесу нарікають, що затягування процесу виділення або просто принципового рішення щодо відводу земельних ділянок ставило під загрозу реалізацію інвестиційних проектів в регіоні, в тому числі – і з залученням іноземних коштів.

Це як треба було працювати Зюбрицькому, щоб допекти з далекої Хмільниччини й центральний апарат? Вони навіть у своєму повідомленні зазначають: «Хмельницька область стабільно очолює антирейтинг по кількості скарг, у червні на дії землевпорядників на Хмельниччині надійшло 26 скарг, у липні – 24 (для порівняння, в Київській області, де земельні питання традиційно відносяться до найбільш болючих, у червні було зареєстровано 19 скарг)».
Сподіваємось, що раз Держземагенству вистачило розуму позбавитися такого великого «проффесіоналу», то може зроблять висновки та призначать на Хмельниччину нормальну, адекватну, а може й навіть професійну людину. Щоправда, поки новини швидше насторожують. За нашою інформацією, на пост головного земельщика розглядається кандидатура Олександра Ревко –нібито це креатура народного депутата, власника мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександра Гереги, який родом з Хмельниччини та має тут великі бізнес-інтереси. Ще один претендент на керівну посаду в Хмельницькому Держземагентстві – Віталій Філіпчук, родич сумнозвісного регіонала Віктора Коцемира, що був головою Хмельницької ОДА напередодні Помаранчевої революції.
В такому аграрному регіоні, як наш, накопичилось багато невирішених земельних проблем. Вони потребують виваженості, прозорості та відкритості, і тут не місце для «квотних» принципів прийняття кадрових рішень. Тим паче, що громадськість давно потребує від влади адекватних кроків. То ж подивимось на роботу нових земельних начальників в області, а люди оцінять їх роботу по достоїнству.