МЕР СЛАВУТИ ОБУРИВСЯ, ПРОСИТЬ ПРО ДОПОМОГУ ГРОЙСМАНА ТА ПОГРОЖУЄ СУДОМ

9 Вересня 2015 16:54

Василь Сидор не може зрозуміти на яких підставах ЦВК не оголосила про початок виборчого процесу у Славутській міській об’єднаній територіальній громаді.

Справа в тому, що згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», 21 село та місто Славута об’єднались в міську територіальну громаду. Відповідне рішення про утворення цієї громади з одночасним оголошенням на її території перших виборів 25 жовтня прийняла й Хмельницька облрада. Та, не дивлячись на це, за словами мера,  ЦВК не оголосила про початок виборчого процесу у Славутській міській об’єднаній територіальній громаді, «безпідставно зіславшись на ч.9 ст.7 вказаного закону (зміни меж суміжних районів потребують відповідного рішення Верховної Ради України, яке на даний час не прийнято), яка має жодного відношення до новоутвореної громади». Усе це Василь Богданович виклав у своєму листі до Голови Верховної ради України пана Гройсмана. Та попросив у нього цитуємо: «сприяння в межах повноважень скасуванню незаконної постанови ЦВК №192 від 28.08.15 р.». А ось у «листі-вимозі» до голови Центральної виборчої комісії України Михайла Охендовського, мер взагалі пригрозив судом. Нижче цей лист і наводимо.

«Шановний Михайле Володимировичу!

28 серпня 2015 року Центральною виборчою комісією прийнято постанову №193 «Про початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року».

Даним нормативним актом затверджено перелік громад у яких з 5 вересня 2015 року оголошено початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.15 р.

Однак, безпідставно та всупереч діючому законодавству до цього переліку не включено Славутську міську об’єднану територіальну громаду
у складі суміжних територіальних громад міста Славута та сіл Марачівка, Іванівка, Пузирки, Жуків, Бачманівка, Варварівка, Голики, Ногачівка, Цвітоха, Кам’янка, Ташки, Губельці, Волиця, Хоровиця, Миньківці, Романіни, Шевченко, Хоровець, Гута, Пашуки, Дятилівка.

Відповідно до наявної інформації, ЦВК не знайшла правових підстав для оголошення початку виборчого процесу перших виборів депутатів зіславшись на частину 9 статті 7 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (зміни меж суміжних районів потребують відповідного рішення Верховної Ради України, яке на даний час не прийнято).

Проте, звертаю Вашу увагу, що до складу створеної Славутської міської об’єднаної територіальної громади, увійшли виключно села Славутського району та місто Славута, яке не знаходиться на території суміжного району.

Таким чином, відсутня необхідність внесення Верховною Радою України змін до меж районів. Підтвердженням цього факту є відповідна інформація з облікової картки, розміщеної на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Враховуючи усе вищенаведене, в межах законних повноважень, прошу Вас невідкладно внести зміни до постанови ЦВК №193 від 28.08.2015 р., якими включити Славутську міську об’єднану територіальну громаду Хмельницької області до переліку громад у яких з 5 вересня 2015 року оголошено початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.15 р.

В іншому випадку, Славутська міська рада буде вимушена звернутись до суду із позовом про оскарження необґрунтованих та незаконних дій Центральної виборчої комісії, які обмежують право на місцеве самоврядування та не відповідають вимогам Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

З повагою та надією на розуміння, міський голова Славути Василь Сидор».