Микола Томенко: Необхідно якнайшвидше виправити помилку Уряду і повернути чорнобильцям їхні доплати

17 Вересня 2015 10:57

чорнобильКомітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на сьогоднішньому засіданні одноголосно підтримав законопроект про внесення зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо громадян, які працюють у зоні відчуження), реєстр. № 2524а.

Про це повідомив Голова Комітету, один із авторів цього проекту закону Микола Томенко.

«Ми виправляємо помилку Уряду, який позбавив громадян, що працюють у зоні відчуження, права на встановлення їм доплат у розмірі 1827 гривень», – зазначив М. Томенко.

Він зауважив, що такі компенсації мають мінімізувати негативний вплив іонізуючого випромінювання на працівників, стимулювати залучення кваліфікованих фахівців до виконання робіт з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у зоні відчуження, а саме: забезпечення бар’єрної функції зони відчуження та мінімізація її впливу на населення і довкілля, захист та подальше поводження з радіоактивними відходами, які зберігаються у тимчасових пунктах захоронення, утворених під час ліквідації Чорнобильської катастрофи (1986-1988 рр.), та тих, що утворюються у процесі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, при виведенні з експлуатації її енергоблоків тощо.

За словами Миколи Томенка, мова йде про 4323 особи, які сьогодні працюють у зоні відчуження і виконують найскладніші роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, будівництвом безпечного конфайнмента над зруйнованим четвертим енергоблоком та перетворення його на екологічно безпечну систему тощо. До речі, завершити об’єкт «Укриття» ми маємо до листопада 2017 року.

«Уряд, визнавши свою помилку, сьогодні на засіданні Комітету підтримав даний законопроект і ми повинні якнайшвидше його ухвалити в парламенті, щоб ті люди, які сьогодні тримають на собі безпеку не лише Чорнобиля, зони відчуження, а і всієї України, мали можливість повернути доплати, які отримували раніше», – зазначив М. Томенко.

Крім того, він наголосив на необхідності перегляду зняття доплат і з інших категорій чорнобильців.

Джерело: Сайт: tomenko.ua