Військове затишшя – найкращий час для створення професійної, контрактної, патріотичної та соціально захищеної армії

18 Вересня 2015 09:57
армія

subject.in.ua

На цьому наголосив народний депутат Микола Томенко під час свого виступу у парламенті.

Він звернув увагу на п’ять найважливіших позицій у стратегії реформування Збройних сил України.

Перша позиція – стратегічна. «Перед виборами раптом згадали про необхідність створення в Україні контрактної армії. Але складається враження, що це – здебільшого передвиборчий тренд, а не системна робота. Ми повинні на рівні Верховної Ради нарешті визначити, сформувати і підтримати військову доктрину України, чим довести, що в нашій державі формується контрактна, професійна, соціально захищена патріотична армія. І вже з огляду на це – формувати відповідну структуру армії і готувати людей», – зазначив М. Томенко.

На його переконання, має бути завершена історія з такою мобілізацією населення, коли представники військкоматів виловлюють людей по заводах, фабриках чи магазинах. Окрім цього, на його думку, необхідно визначити структуру, забезпечити чіткий контроль та дисципліну в системі усіх підрозділів ЗСУ. «Сьогодні фахівці говорять, що в армії використовується більше 10 видів військової форми. Про яку найсильнішу армію в Європі можна говорити в умовах такої анархії і дезорганізації?», – зауважив М. Томенко.

Друга позиція – економічна. «Генштабу не треба їздити перевіряти, яка довжина плакатів у військових частинах. Натомість необхідно провести інвентаризацію військових частин, подумати, як їх реконструювати, запропонувати добудову чи перебудову будинків, де повинні жити сім’ї військових, які захищають українську державу», – вважає народний депутат.

Третя позиція – соціальна: необхідно продумати не разовий, а системний механізм соціального захисту військових, їхніх родин та родин, які втратили військових.

Четверта позиція – адаптаційна. «На сьогодні Уряд вже мусив би створити відповідний реєстр учасників АТО і, відповідно до цього реєстру, кожна область, район чи місто мусили би максимально залучати цих людей до серйозних професійних, соціальних, інших програм. Оскільки учасники АТО – це люди, які пройшли виховання війною, і вони мусять бути задіяні у прийнятті рішень та брати участь у відбудові держави», – вважає Микола Томенко.

П’ята позиція – патріотично-виховна. «Якщо сьогодні ми говоримо про те, що мусимо формувати країну, яка будується на українських цінностях, то ми повинні максимально проводити відповідну роботу і в армії, і в цілому по країні. Як можна виховати патріотів, якщо Уряд спочатку українську мову, літературу, історію України виводить з рангу обов’язкових для викладання у вишах, а тепер ще й у нових правилах ЗНО тестування з історії України пропонується на вибір із математикою?», – зауважує М. Томенко.

«Отож, звертаюсь до Уряду і Президента України: професійна, контрактна, патріотична і соціально захищена армія – це гарантія незалежності нашої держави», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Сайт: tomenko.ua