Комітет одноголосно схвалив законопроект про видобуток бурштину до другого читання

9 Жовтня 2015 13:00
бурштин

goloskarpat.info

Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко повідомив, що на своєму засіданні Комітет одноголосно підтримав проект Закону про видобування та реалізацію бурштину (реєстр. №1351-1), що підготований до другого читання.

Зокрема, Комітетом було розглянуто майже чотири сотні поправок, поданих до цього законопроекту народними депутатами, центральними органами виконавчої влади, Рівненською та Житомирською обласними держадміністраціями та громадськими активістами. Так, із 399 поправок 85 враховано повністю, 16 – частково, а 51 – редакційно.

На переконання співавтора проекту закону, Голови Комітету Миколи Томенка, стратегічним завданням є створення в Україні цивілізованого ринку бурштину з чіткими правилами участі у ньому.

“Необхідно якнайшвидше легалізувати в Україні видобуток бурштину. А це означає, що місцеві жителі будуть легально оформлені на роботу, матимуть соціальний захист і можливість отримувати пенсії, місцеві бюджети отримають відповідні надходження, і нарешті зупиниться знищення довкілля при нинішній системі видобутку бурштину», – зазначив він.

М. Томенко висловив сподівання, що Верховна Рада найближчим часом розгляне та підтримає законопроект № 1351-1 у другому читанні та в цілому.

Довідково

Законопроект №1351-1 спрямований на удосконалення правового регулювання відносин у сфері видобування та реалізації бурштину. У ньому визначаються види та строки користування бурштиноносними надрами, особи, що можуть бути користувачами таких надр, порядок укладання договорів про видобування бурштину тощо. У проекті також встановлюється статус спеціалізованих комунальних підприємств та старательських артілей в бурштиновій галузі, порядок надання спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами, плати за їх користування, порядок поділу ділянок таких надр на старательські ділянки тощо. Окрім того, визначаються особливості набуття права користування на геологічну інформацію про бурштиноносні надра, порядок утворення та діяльності бурштинової біржі, особливості проведення біржових операцій на таких біржах тощо.

Джерело: Сайт: tomenko.ua