Члени Хмельницької ОВК визнали дії голови Кострубської такими, що не відповідають закону про місцеві вибори

13 Жовтня 2015 11:55

Голова Хмельницької обласної виборчої комісії Наталія Кострубська одноосібно прийняла рішення друкувати бюлетені на місцевому підприємстві “Поліграфіст” (директор Сергій Федоченко). Згідно з Законом України “Про місцеві вибори”, це рішення має прийматись колегіально, проте Кострубська вирішила інакше.

Щоб обговорити її рішення, члени комісії зібрали позачергове засідання 12 жовтня. У порядок денний намагались внести питання про одноосібне укладення головою договору з друкарнею, але голова відмовлялась визнавати голосування правомірним. Як відомо, нещодавно помер один з членів ОВК: тепер замість 18 членів є лише 17. За рішення внести вищезгадане питання голосувало лише 9 осіб і голова ОВК відмовлялась визнавати це більшістю.

Також Наталія Кострубська вважає, що уклавши договір з підприємством, не порадившись з комісією, вчинила законно.

“Постанова 700 Кабінету Міністрів пише, це якраз про виборчі комісії, що комісії в особі голови укладають договора. Якщо в законі написано, що “комісія на своєму це рішення приймає це рішення”, значить комісія приймає це рішення. Якщо ж в законі цього немає”, – заявила голова обласної виборчої комісії.

Впродовж засідання члени ОВК пропонували визнати договір, підписаний головою з ТОВ “Поліграфіст” нікчемним, зробити перерву та запросити на засідання представників інших друкарських підприємств, які могли б взятись за виготовлення бюлетенів та іншої виборчої документації для всієї Хмельницької області. Проте інших пропозицій не надійшло. Таким чином, договір з ТОВ “Поліграфіст” залишиться в силі. Загальна сума, що буде виділена на всю виборчу документацію області, ставноить 1 млн 60 тисяч гривень.

Фото Афіни Черкезової, НГП

Також 10 з 11 членів ОВК, присутніх на сьогоднішньому засіданні, визнали дії голови ОВК Наталії Кострубської такими, що не відповідають вимогам Закону України про місцеві вибори, а саме ст. 75 ч.2. Комісія була змушена залишити в силіїї рішення, оскільки бюлетені мають бути готові за два дні, до 14 жовтня включно. До того ж, комерційних пропозицій від інших друкарень не надходило.

“Кострубська одноосібно визначила підприємство, яке друкуватиме виборчі бюлетені. Фактично, вона підставили всю комісію”, – прокоментував ситуацію “Незалежному громадському порталу” один з членів комісії.