Точка зору: «Сила нескорених» – гасло першого Дня захисника України. П.Порошенко

15 Жовтня 2015 16:58
Точка зору: «Сила нескорених»

Під час виступу на Всеукраїнському форумі учасників АТО Президент України наголосив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

“Саме під таким гаслом – “Сила нескорених” –  наша країна уперше відзначала День захисника України. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України”, – зазначив Порошенко.

Президент України зауважив, що захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності. “14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня”, – наголосив Петро Порошенко.

Крім того Глава  держави відзначив великий прогрес у змінах стану ЗСУ, у порівнянні з минулим роком.

“Стан нашої армії слід оцінювати не в статистиці, а в динаміці … Подивіться, як змінилась армія. Це не лише результат, коли в співпраці з українськими командирами, керівниками Генштабу і “волонтерським десантом” ми змінили речове, медичне, харчове забезпечення. Але й інше – наскільки змінилася комплектація зброєю зараз в ваших частинах, наскільки покращилося забезпечення боєприпасами, логістика, як швидко сьогодні взаємодія відбувається, як швидко ми перекидаємо частини  і підрозділи військо-транспортною авіацією. На це потрібні для підготовки не місяці, не тижні, і вже навіть не дні, а через лічені години військові частини з’являються там, де їх ворог не чекає”, – відзначив Порошенко.

Він наголосив, що проблем ще багато і їх потрібно вирішувати, але не слід забувати про досягнення, які були зроблені протягом останнього року.

“Якщо порівнювати, що змінилося сьогодні зранку проти вчорашнього вечора – дійсно, я перший серед незадоволених. Я буду рішуче вимагати продовження реформування армії.

Але коли зважуєш, що є нині, і що було рік тому, то відчуваєш – не просто нема чого соромитись, а можна сміливо дивитись людям в очі і пишатися змінами в українському війську”, – заявив президент.

“Я далекий від самозаспокоєння і стою перед вами без “рожевих окулярів”. Маю повну інформацію, що ще треба зробити. Проблеми, а їх вагон і маленький возик, достеменно відомі мені в найменших деталях і ми вирішуємо їх в щоденному режимі … Ми вчимося на своїх помилках”, – додав він.

За даними Генштабу, кількість бригад і полків зросла з восьми до 25; батальонів і дивізіонів – з 50 до 150; чисельність особового складу з урахуванням резервів – з 32 тис. до 73 тис.; танків – з 210 до 360; бойових броньованих машин – з 900 до 1400; реактивних систем залпового вогню – з 80 до 230; артилерійських систем і мінометів калібру понад 100 мм – з 40 до 800; бойових літаків – з 20 до 40. Кількість вертольотів залишилась незмінною – 30.

Джерело: Сайт: vsim.ua