ТОП-НОВИН, ЯКІ ВИ МОГЛИ ПРОҐАВИТИ

22 Жовтня 2015 15:00

vosklicatelnyi_znak-191x300Архітектор з Хмельниччини придумав деревяний конструктор замків України. Серію основних замків України архітектор зі Славутчини планує зробити універсальними. В’ячеслав Соколовський планує запустити серію дитячих конструкторів, які дозволять збирати моделі основних замків України. Як і кожен конструктор він буде унікальним і з одного замку можна буде створити частину іншого, чи взагалі власну версію.

Окремо будуть скомплектовані набори В’їзної вежі (Луцьк), башти Острога, набір Хотинського замку. Ідея така: маючи, наприклад, комплекти “Луцьк” і “Хотин”, можна буде побудувати і “Меджибіж”, і “Кам’янець-Подільський”.

І ще одна особливість – все лиш на папері, ніяких дисків, флешок. Додається, звісно ж інструкція і словничок архітектурних термінів. Конструкторський набір вміщається у дерев’яній скринці розміром 45*30*15 сантиметрів.

Майже 3 тисячі сімей на Хмельниччині ризикують залишитися без газу. Газовики обіцяють відключити газ усім користувачам газових плит і колонок, хто до 1 січня 2016 року не встановить лічильник.

Спочатку абонентів будуть попереджати, а якщо ж після декількох попереджень ті не встановлять лічильника, у помешканні перекриють та опломбують газові труби. Для повторного підключення, лякають газовики, абоненти купуватимуть лічильник за власний кошт. У Хмельницькгазі обіцяють, що підключати повторно будуть безкоштовно.

Як відомо, з початку року жителям краю безкоштовно встановили 608 газових лічильників, на що виділили 1,2 мільйони гривень.Таких дій вимагає Закон України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”.

Повітря та вода в річках Хмельниччини забруднені. Дані спостереження на стаціонарних постах та результати проб води оприлюднив обласний центр з гідрометеорології. В атмосферному повітрі Хмельниччини екологи фіксують перевищення норми вмісту діоксиду азоту і формальдегіду.

Зокрема, у річці Дніпро виявлено підвищений вміст розчинених органічних сполук, заліза загального, хрому (6+), міді, нітритів, фенолів та марганцю. У поверхневих водах басейну Південного Бугу перевищено норми розчинених органічних речовин, марганцю, заліза загального, нітритів, міді, фосфору загального, азоту амонійного, хрому (+6) та фенолів. Неменше розчинених органічних сполук виявили і в Дністрі.

У Славуті на території колишнього заводу “Лотос” зібрали 46 тонн небезпечних відходів. Роботи з утилізації відходів провели в рамках Регіональної програми поводження з небезпечними (токсичними) відходами у Хмельницькій області на 2010-2015 роки за рахунок коштів обласного бюджету. В облдержадміністрації кажуть, за рахунок упакування відходів обмежили їх негативний вплив на довкілля, визначили фактичний обсяг та підготували до утилізації.

Минулими роками з території колишнього заводу “Лотос” за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища уже вивезли та знешкодили за межами України понад 142 тонни заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.