Микола Томенко подає на Арсенія Яценюка до Антикорупційного бюро

4 Листопада 2015 14:57
антикорупційне бюро

expres.ua

Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, співавтор чинного Закону щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді (№ 325-VIII) Микола Томенко повідомив про те, що з 1 листопада почала діяти норма згаданого Закону щодо мораторію на вивезення за кордон України необробленої деревини усіх порід, окрім сосни.

Під час свого виступу у парламенті він звернувся, зокрема, до Голови ДФС Романа Насірова з вимогою забезпечити виконання Фіскальною службою норм цього Закону та контролювати, щоб за кордон вже не вивозились так звані тверді цінні породи дерев. Натомість Закон досі не виконується Урядом і Державним агентством лісових ресурсів, заявив М. Томенко.

«Склалася унікальна ситуація, коли Прем’єр-міністр замість виконання чинного Закону, ухваленого парламентом і підписаного Президентом, дає доручення знайти спосіб його скасувати», – зауважив Голова Комітету. Він згадав про нараду, яку провів Прем’єр-міністр 13 жовтня 2015 р., на якій (згідно з Протоколом наради, п. 2) було дане доручення «Мінекономрозвитку у двотижневий строк розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО СКАСУВАННЯ тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді».

Микола Томенко також звернув увагу на те,що Кабінет Міністрів не виконав й інші вимоги Закону, які, відповідно до Прикінцевих положень, мали бути реалізовані не пізніше ніж через три місяці після набуття Законом чинності, тобто – до 10 жовтня 2015 р. Йдеться, зокрема, про новий Порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених х них пиломатеріалів, також досі відсутній електронний перелік виданих сертифікатів та його розміщення на офіційному сайті Держлісагентства тощо.

«Так само, не виконана ще одна принципова норма Закону – розробка комплексної Програми стабілізації та розвитку лісопереробної галузі, що дозволило би створити умови для тисяч нових робочих місць в Україні», – зауважив М. Томенко.

«Як засвідчує аналіз, невиконання положень даного Закону не є випадковою «неуважністю» чиновників низового рівня чи, скажімо, надмірною «зайнятістю» інших структур. Це, однозначно, необхідно тлумачити як чітку лінію Прем’єр-міністра, його Уряду та відповідних структур, направлену на невиконання цього Закону, оскільки цілком зрозуміло, що Уряд як на початку дискусії про цей Закон, так і після його ухвалення є на стороні «лісової мафії», а не на боці парламенту, який ухвалив цей Закон, Президента, який його підписав і абсолютної більшості громадян, які вважають, що ліс повинен використовуватися для української економіки», – вважає М. Томенко.

З огляду на це, Микола Томенко поінформував, що він як Голова Комітету з питань екологічної політики звертається до Національного антикорупційного бюро України з вимогою розпочати розслідування діяльності Прем’єр-міністра у відповідності до ст. 172-9 стосовно невжиття заходів щодо протидії корупції.