Виступ Байдена за формою проукраїнський, за змістом – дискусійний

9 Грудня 2015 10:41
Tomenko1-112.ua-1-1024x615-320x192

112.ua

Якщо загально оцінювати сьогоднішній виступ Віце-президента США Джо Байдена в українському парламенті, то він є проукраїнським, який можна було би популярно означити: «Україна і США – навіки разом». Адже, фактично, була виголошена доктрина, що Сполучені Штати Америки будуть активно підтримувати і формувати проукраїнську світову коаліцію. Відповідно, структура виступу, приклади чи цитування посилюють проукраїнський контекст у виступі одного з очільників США. Натомість за формою виступу виникає кілька питань, як мінімум, дискусійного характеру.

Про це заявив народний депутат України Микола Томенко в інтерв’ю парламентським журналістам.

«По-перше, зрозуміло, що корупція у нас – це ключова проблема, але з виступу не зрозуміло, хто і в який спосіб має з нею боротися. Склалося враження, що заокеанський гість зголосився на те, щоб Президент і Прем’єр відсторонили зі свого оточення по одному «любому другу», а далі уряд Яценюка може продовжувати робити свою справу. Важко сказати, що більшість українського народу погоджується з такою формулою, де нинішній прем’єр і далі очолюватиме боротьбу з корупцією», – зауважив М. Томенко.

Стосовно ситуації на Донбасі, то, в цілому, висловлена зрозуміла позиція, вважає народний депутат. Натомість, на його думку, найбільше дискусій викликає толерування американської федеративної моделі, зміст, структура та історія створення якої не мають жодного відношення до історії і характеру створення української держави.

«Тому використання слів «автономія» в контексті української історії, м’яко кажучи, не є дуже добрим, зокрема, з огляду на конституційні засади української держави як унітарної, на території якої не може бути жодних автономних утворень, тим більше на окупованих територіях Сходу України. Теза достатньо радикальної амністії також не викликає великого захоплення, як і загальна «підказка» про те, що долю окупованого Донбасу треба вирішувати в Конституції України», – вважає Микола Томенко.

«Тому, високо цінуючи проукраїнський характер виступу, треба звернути увагу на те, що, відповіді, як мінімум, на дві ключові тези (як боротися з корупцією і як об’єднувати Україну) українцям треба шукати самостійно», – підсумував народний депутат.

Джерело: Сайт: tomenko.ua