Топ-5 найбрудніших місць в супермаркеті. Дослідження мікробіологів

18 Грудня 2015 13:59
супермаркет

tvoemisto.tv

Дослідження, проведені мікробіологами, показали, що супермаркети є розсадником шкідливих бактерій незалежно від того, як часто в магазинах проводять прибирання.

Найбільш брудними місцями з найбільшою кількістю мікробів в супермаркетах є розрахунковий термінал, стійка для оплати покупок на касі і конвеєрні стрічки. Експерти відзначають, що це пов’язано з великою кількістю людей, які стикаються з ними.

1. Розрахунковий термінал

Дослідження британського професора-мікробіолога Річарда Хастингса показало, що на терміналі для розрахунку кредитною карткою знаходиться така ж кількість бактерій, як і в громадському туалеті.

У ході експерименту фахівці взяли мазки з цифрової клавіатури POS-терміналу, за допомогою якого щоденно розраховуються тисячі покупців у супермаркетах, а потім порівняли їх з мазками з громадських туалетів, вивчивши бактерії під мікроскопом в лабораторії.

В результаті вони виявили на двох мазках синьогнійну паличку і сінну паличку, які викликають нудоту і діарею.

2. Стійка для оплати покупок на касі

Щодня безліч людей стикається зі стійкою на касі у супермаркеті, в результаті чого, за твердженням медиків, тут розмножується безліч небезпечних бактерій.

3. Упаковане сире м’ясо

Сире м’ясо в упаковці також є небезпечним для здоров’я людини. Зокрема, фахівці називають особливо небезпечною рідину, яка виділяється з м’яса і стикається з шкірою людини.

4. Конвеєрні стрічки на касі

У ході дослідження вчених з університету штату Мічиган вдалося з’ясувати, що всі 42 конвеєрні стрічки в різних супермаркетах, які вони перевіряли на наявність мікробів, містили небезпечні бактерії, такі як стафілокок, цвіль і грибки. Після зіткнення з конвеєрною стрічкою медики рекомендують не тільки мити руки, але і всі продукти, які перебували в контакті з нею.

5. Овочі та фрукти

Експерименти фахівців також показують, що овочі та фрукти на торгівельних полицях у супермаркетах, перш ніж потрапити на стіл людини, проходять довгий шлях до них – так чи інакше, до них торкаються десятки різних людей з брудними руками. Більш того, вм’ятини й тріщини на фруктах і овочах буквально «вбирають» у себе патогенні мікроорганізми і небезпечні мікроби, які потім активно розмножуються. У разі, якщо фрукти і овочі недостатньо добре вимиті, вони потрапляють в організм людини і можуть завдати шкоди здоров’ю.