Торги за владу. Чому Загородний досі без заступників, та хто і як рветься «служити народу»

13 Січня 2016 14:04
Скільки матиме заступників голова ради і коли, знатимемо в лютому

Скільки матиме заступників голова ради і коли, знатимемо в лютому. Фото: автора

Чотири фракції хочуть бачити «своїх» заступниками голови облради.
 Як розповів виданню «Є» Михайло Загородний, він був готовий працювати з одним заступником. Але на попередній сесії депутати запропонували обрати ще одного, першого заступника. В результаті питання зняли, тому що голова ради не був готовий назвати кандидатуру, з ким він буде працювати в команді «голова – перший заступник – заступник». Хто з ким і про що домовляється? Чому й досі немає кандидатури заступників, які б підтримала більшість депутатів, як і самого голову облради? І яка, врешті, позиція фракцій щодо обрання заступників? Про це ми запитали голів фракцій у Хмельницькій обласній раді.

Неоніла Андрійчук, голова фракції «За конкретні справи»: «Ми претендуємо на керівні посади в облраді»
Ми представляємо політичну партію, яка набрала в області найбільше голосів і не приховуємо, що претендуємо на керівні посади в обласній раді. Знаємо, що у Михайла Васильовича є й інші кандидатури, і вважаємо, що вони теж достойні. Але він має визначитися, хто для нього буде кращим у керівному складі, з ким йому буде зручніше працювати. Ми вважаємо, що маємо потенціал для того, щоб бути ефективними для громади Хмельниччини. Питання (заступника від фракції «За конкретні справи» – авт.) на сьогодні стоїть принципово. Бо виборці нам довірили представляти їхні інтереси, і ми не можемо їх зрадити. У нас є кілька кандидатур, які гідні бути у керівному складі облради».

 

Ніла Островська, фракція «Блок Петра Порошенка»: «Найбільші фракції мають право претендувати на керівні посади в раді». 

«Ми від «Солідарності» однозначно не претендуємо на посаду заступника, бо від нашої фракції обраний голова ради. Потрібно, щоб кожна політична сила мала своє представництво в обласній раді. Хоча посад заступників менше, ніж політсил, представлених у раді, але на мою думку, найбільші фракції мають право на своїх представників у керівних органах.
Стосовно кількості заступників, то голова ради має сказати, чи готовий він працювати з одним, чи йому потрібно два. Для платників податків, звичайно ж, було б краще економити кошти, і щоб рада працювала з одним заступником. Щодо кандидатур, то немає такої, кого я вкрай не хотіла би бачити на цій посаді. Думаю, партії зможуть домовитися і вже на наступну сесію буде обраний хоча б один заступник.

Сергій Іващук, «Аграрна партія України»: «Наші люди сконцентрувалися на роботі в комісіях»
Ми підтримали на посаду голови облради Михайла Загородного, але на посаду заступників представники «Аграрної партії України» не претендують. Натомість ми сконцентрували свої сили і активно працюємо в комісіях. Ми підтримаємо ту кандидатуру, яку запропонує голова обласної ради.

 

Валерій Лесков, ВО «Батьківщина»: «Зараз для нас питання заступника принципове»

«Публічного обговорення заступників не було, є лише кулуарні домовленості. Моє бачення таке, щоб зібралися всі голови фракцій, і там би напрацювали спільне рішення по заступниках. А обговорення питання з кожним заступником окремо результату не дасть. Якщо таким чином, як зараз, буде йти переговорний процес, то може взагалі відбутися, що обласна рада ще довго не матиме заступників.
Справа в тому, що треба визначити алгоритм роботи, хто і куди йде працювати: хто на заступника, хто на інші посади, щоб кожна політична сила була в процесі. При голосуванні за голову обласної ради ми задекларували, що вміємо домовлятися і вміємо працювати на результат. А коли питання дійшло до заступників, з’ясувалося, що все вирішується кулуарно.
Ми не просто домовилися, а між двома партійними організаціями підписали відповідні документи. Якщо домовленості не будуть дотримані, то я не знаю, як далі дивитися людям в очі, і як працювати в обласній раді. Думаю, що у всій цій ситуації є складова столичної політики.
Зараз для нас питання заступника принципове. Якщо раніше ми могли говорити про перемовини і підтримку когось іншого, то нині, коли питання заступника перевели в кулуарні домовленості, ми будемо принциповими».

Іван Гончар, «ВО Свобода»: «Ще дві-три сесії і буде весело»

«Дуже погано, коли область залишається без керівництва. В нас немає голови адміністрації і фактично немає команди в голови ради. Я не можу відповісти на запитання, чому голова не виніс на розгляд питання заступника. Це питання до голови ради. Коментувати нічого не буду, бо я знаю реальну ситуацію. Вона складна. Ми знову маємо схожу ситуацію, як перед Революцією Гідності. По-перше, адміністрації в нас немає, не можуть домовитися ні про що. По-друге, діє той самий квотний принцип. По-третє, роздаються обіцянки “всім і вся”. Якби керівник не пообіцяв всім посаду заступника, то зараз би не було жодних питань, бо заступників два, а фракцій значно більше.
Щодо заступників, я не знаю, хто і які ігри веде, але ми бачимо те, що принцип чийогось впливу присутній. Ситуація колотиться і на місцях, і з Києва. Все разом переплелося. Хтось когось хоче знову “кинути”. Прогнозую, що ще дві-три сесії, і буде весело».

Тетяна Зленко, «Радикальна Партія Олега Ляшка»: «Проголосуємо за того, кого запропонує голова»
«Заступників не обрали, бо голова не визначився. Наскільки я розумію, у голови ради була одна кандидатура на заступника, але депутати зажадали, щоб були обрані відразу два заступники, а він другого не підготував, тому й попросив зняти це питання.
Наша фракція, як і кожна інша, хоче мати свого заступника, але це прерогатива голови ради, і йому обирати, з ким працювати. Ми лише будемо визначатися — підтримувати ту чи іншу кандидатуру, чи ні».

Олександр Драган, «Об’єднання «Самопоміч»: «Пропоную організувати тоталізатор»

«Лідер, який набрав абсолютну більшість голосів при обранні на посаду голови обласної ради, на моє переконання, має бачення, як повинна розвиватися Хмельницька область і що робити на цій посаді. Тепер він повинен лише визначитися з якою командою, з яким якісним потенціалом він хоче реалізовувати цю стратегію. На мою думку, усе мало би робитися трохи швидше ніж зараз, бо за цей час вже можна було б втілювати якісь ідеї в життя. Усі ці дискусії, які зараз розгорілися навколо обрання заступників, краще були б дискусіями, як ми маємо розвивати туристичний потенціал області, логістичний, інфраструктуру, і те, хто має цікавіші бачення усіх цих речей, а не те, хто і яку посаду має обіймати. Це була б приємніша дискусія. А якщо ситуація буде розвиватися й далі так, як до цього часу, то пропоную хмельницьким тоталізаторам організувати ставки про те, хто і коли стане заступником голови обласної ради».