На місці президентських резиденцій мають постати природні заповідники

21 Січня 2016 11:01
замок озеро

pravda.if.ua

Парламентський Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи занепокоєний ситуацією, яка склалася із новоствореними об’єктами природно-заповідного фонду.

Зокрема, проголошені Указами Президента новостворені об’єкти природно-заповідного фонду залишаються такими лише на папері. Так, ще у 2008 році, відповідно до Указу Президента України Ющенка В.А. № 1129/2008 «Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів» повинні бути створені національні природні парки «Залісся», «Білоозерський», «Синьогора» (колишні «мисливські резиденції»), «Дніпровсько-Тетерівський» (угіддя Товариства мисливців і рибалок “КЕДР”) та інші.

Голова Комітету Микола Томенко зауважує, що станом на сьогодні зазначені національні природні парки не створені, причому причини цього не завжди знаходяться у фінансовій та адміністративній площині. «У Держбюджеті на утримання державних резиденцій кожен рік передбачаються немалі кошти. А відсоток заповідності в нашій країні в декілька разів менший порівняно з країнами Європейського Союзу і не відповідає сучасним вимогам та європейським стандартам», – зауважує Голова Комітету.

Також, на його переконання, зволікання із завершенням робіт зі створення національних природних парків знижує рекреаційну, наукову та естетичну цінність окремих територій України, несе загрозу збереженню природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтриманню загального екологічного балансу.

У зв’язку з цим Голова Комітету звернувся до Мінприроди України, Держлісагентства, Державного управління справами, Київської і Івано-Франківської ОДА з проханням поінформувати Комітет про реальний стан справ із реалізацію процесу створення вищезазначених національних природних парків.

Джерело: Сайт: tomenko.ua