8 фактів про Богдана Хмельницького

10 Лютого 2016 12:02

богдан хмельницький1Сьогодні, народився видатний український гетьман — Богдан Хмельницький. Презентуємо Вашій увазі — 8 невідомих широкому загалу, фактів з його життя і діяльності.

  1. За деявими відомостями, його батька, Михайла Хмельницького, було позбавлено шляхетства внаслідок баніції.
  2. Богдан Хмельницький втратив батька і потрапив у полон, внаслідок битви під Цецорою.
  3. Перебуваючи у турецькому полоні — знаходився біля командувача османського флоту, у якості перекладача.
  4. Отримав золоту шаблю за порятунок польського принца, майбутнього короля Владислава IV під час війни з Московією.
  5. Пережив значну кількість замахів, починаючи з того часу як він служив на польського короля, так і під час Національно-визвольної війни.
  6. Приймав участь у 30ти річній війні (1618—1648) на боці французської армії. За деякими даними — приймав участь у захопленні Дюнкерку.
  7. Був тричі одружений на Сомко Ганні, ГеленіЧаплинскій і Золотаренко Ганні.
  8. Існує дві версії, що сталось з тілом Богдана Хмельницького після його смерті За польською версією, руський воєвода Стефан Чарнецький 1664 року напав на Суботів, викопав домовину з тілом гетьмана, спалив і попіл вистрілив з гармати. Український варіант це припущення повністю відкидає, мовляв, тіло Богдана було перепоховано його старим другом Лавріном Капустою. Щоб не допустити нової наруги над його тілом, нове місце поховання знало дуже обмежене коло осіб, які в ході війн загинули. Вчені припускають, що ймовірним місцем перепоховання праху Хмельницького може бути «Семидубова гора» у с. Івківці, що неподалік Суботова. Доказів підтвердження обох версій поки що немає.