У театрі Старицького покажуть виставу-свято

23 Лютого 2016 16:57
В афіші, як і в декораціях, використали картини сучасного грузинського художника Давида Мартиашвілі

В афіші, як і в декораціях, використали картини сучасного грузинського художника Давида Мартиашвілі. Фото: автора та з архіву театру

Так охарактеризував прем’єру за п’єсою «Ханума» актор Микола Валівоць.
У Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького завершують підготовку до чергової прем’єри – вистави «Ханума» за відомою п’єсою грузинського драматурга Авксентія Цагареллі. Ставить її запрошений режисер – заслужена артистка України Людмила Колосович. Вона ж зробила авторський переклад п’єси з російської на українську мову.
«Ця вистава йшла чи йде майже у кожному обласному театрі України. Важко щось винаходити нове. Ми намагаємося з п’єси-комедії зробити справжню комедію. А як нам це вдасться, побачимо, – каже пані Людмила. – Може здатися, що все дуже легко і просто. Але це колосальна праця, складна, але дуже цікава. Актори мають інакше рухатися, говорити, адже це не українська, а грузинська вистава».


Людмила Колосович, Леонід Деркач, Микола Валівоць та Степан Бортнічук (зліва направо) розповіли про підготовку до вистави.

На відміну від традиційних декорацій, у хмельницькому варіанті не будуть використані картини знаменитого Ніко Піросмані. Сценографії будуть побудовані на основі картин сучасного грузинського примітивіста Давида Мартиашвілі. Його картина використана і в оформленні афіші.

«Це буде вистава-свято», – запевняє заслужений артист України Микола Валівоць, який виконує роль князя. До речі, у молодості йому вже доводилося грати цю ж роль.
«Тоді я був молодим актором, мене сильно гримирували, клеїли лисину. Тепер досяг віку героя. Думаю, що мені легко вдається образ», – каже актор.

Значна увага приділена підготовці музичної частини. Оркестр із задоволенням працював над музикою Гії Канчелі.
«Це геніальна музика, Канчелі – один з кращих композиторів ХХ століття. А музика до цієї п’єси взагалі унікальна, вона дуже вдало підкреслює національний грузинський колорит, дуже цікаві ритми і гармонії, – розповідає диригент оркестру Леонід Деркач. – Спершу і для оркестру, і для вокалістів було важко передати цей колорит, але усі з великим ентузіазмом репетирували. Вже бачимо певний результат, думаю, що на прем’єрі буде ще краще».


Архівне фото вистави “Ханума” у театрі Старицького.

Прем’єра вистави «Ханума» відбудеться 11 березня у театрі імені М. Старицького. Початок о 18.30.
До речі, у музеї-студії фотомистецтва можна поглянути на Київ очима столичного фотографа Едуарда Странадка. Його Київ – суворий і сірий.