Соцопитування: хмельничани найбільше не схвалюють діяльність уряду

5 Квітня 2016 13:40
За оцінкою якості обслуговування та послуг Хмельницький посів п’яте місце

За оцінкою якості обслуговування та послуг Хмельницький посів п’яте місце. Фото: ratinggroup.ua

Серед місцевих органів влади найбільший рейтинг у мера Хмельницького, найнижчий – в облдержадміністрації.
Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту в усіх обласних центрах провели соціологічне дослідження, опитавши 19200 респондентів (по 800 в кожному місті) у період 20 січня – 8 лютого цього року.За результатами опитувань, найменший рейтинг серед хмельничан має нинішній Кабінет Міністрів України. На запитання «Чи схвалюєте Ви діяльність таких державних та недержавних інституцій?», цілком схвалюють діяльність уряду лише 2 відсотки, ще 17 – швидше схвалюють. Отже, позитивно роботу Кабіна оцінили 19% опитаних хмельничан. А ось 40% швидше не схвалюють, ще 38 – зовсім не схвалюють. Тому скоріше негативну оцінку роботі уряду поставили 78% респондентів у Хмельницькому.

34% хмельничан швидше позитивно оцінюють діяльність Президента, тоді як 64% – скоріше не задоволені його роботою.

Якщо брати дані по оцінці діяльності місцевої влади, то найкращий рейтинг у міського голови Хмельницького. Цілком схвалюють його діяльність 13%, ще 41% – швидше схвалюють. Зовсім не схвалюють 10%, швидше не схвалюють – 24%. Кращі показники лише в армії (60% позитивної оцінки та 27% скоріше негативної), церкви (56 проти 33). Позитивний баланс мають громадські організації (54 проти 35), сусідські об’єднання (ОСББ, ОСН, кооперативи) (51 проти 30), поліція (52 проти 42), місцеві засоби інформації (44 проти 41).

До Верховної Ради України в хмельничан також, здебільшого, не позитивне ставлення.

Негативним рейтингом можна назвати оцінки діяльності Хмельницької облдержадміністрації (28 проти 62), обласної ради (30 проти 59), виконкому Хмельницької міської ради (33 проти 53), самої міської ради (41 проти 44), комунальних підприємств міста (31 проти 65), судів (26 проти 71), прокуратури (26 проти 69).

Запитували хмельничан і про інше. Так, складається враження, що рівень корупції в Хмельницькому став менше. Якщо в лютому минулого року 55% респондентів назвали це суттєвою проблемою, то в нині таких було 44%. А на запитання: «Ваш міський голова докладає зусиль до подолання корупції на рівні міської влади чи ні?», 44 % респондентів відповіли «так», і це найкращий показник серед усіх обласних центрів. Утім, лише 35% опитаних відповіли «так» за запитання: «Чи пишаєтеся своїми містом?», ще 42% сказали: «Дещо». І це аж 20 сходинка в рейтингу. Та 63% респондентів, якби у них був шанс поїхати в інше місто жити (навіть за кордон), відповіли, що залишилися б у Хмельницькому. Це 11 місце в рейтингу.

63% респондентів залишилися б жити в Хмельницькому.

Ознайомитись з усіма результатами опитування можна на сайті соціологічної групи «Рейтинг».