Старосинявський район можуть ліквідувати?

11 Квітня 2016 12:35

адмінрефПерший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода наголосив: якщо територія об’єднаної громади повністю співпадає з територією відповідного району, такий район стає зайвою адміністративно-територіальною одиницею.

Про це пише сайт “Децентралізація влади”.

«У нас вже є три такі випадки. Виникли вони через непослідовність прийняття рішень щодо формування адміністративно-територіального устрою, бо реформа місцевого самоврядування йде не за оптимальним планом, без змін до Конституції, які мали бути першочерговими. Але питання назріло і його потрібно розв’язувати. Ідеальне рішення, на нашу думку, таке – Парламент, у зв’язку з тим, що в межах всієї територій району утворилася одна об’єднана громада, приймає рішення про ліквідацію такого району», — зазначив високопосадовець.

Зокрема, на Хмельниччині під озвучені параметри підпадає Старосинявська об’єднана громада. Вона територіально співпадає із Старосинявським районом.

Наразі у Старосинявському районі владні повноваження мають: районна рада, обрана наприкінці жовтня 2015 року у складі 26 депутатів; Старосинявська селищна громада чисельністю 25 депутатів; Старосинявська райдержадміністрація.

Вирішити вказаний адмінтериторіальний дисонанс покликаний законопроект №4165 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування районних рад». У ньомуйдеться, що за умови, коли територія об’єднаної громади повністю співпадає з територією відповідного району, втрачається доцільність та підстави для функціонування районної ради.