День вишиванки у Хмельницькому відзначатимуть рекордом, конкурсом краси і велопробігом (ПРОГРАМА)

17 Травня 2016 11:28
Минулого року сорочку вишивали 324 людини

Минулого року сорочку вишивали 324 людини. Фото: з архіву

Хмельничан закликають одягти вишиту сорочку і приєднатися до святкових заходів.
 У Хмельницькому в четвер, 19 травня, відзначатимуть День вишиванки. Організатори запланували різноманітні флешмоби, акції та цікавинки і запрошують усіх хмельничан одягти національні строї не тільки на святкування, а й просто на роботу чи навчання. Родзинкою свята має стати національний рекорд.

“День вишиванки — ініціатива, яка прийшла до нас 10 років тому із Чернівців. Студенти започаткували таку традицію, щоб надати значимості національному одягу. Святкуємо День вишиванки у третій четвер травня, аби привернути увагу до того, що вишиванка — це наша органічна складова, яка має бути не лише у свято, а й у будній день”, – пояснює Анастасія Козак, організатор та координатор свята у Хмельницькому.

У місті готують рекордний флешмоб, коли люди у вишиванках утворять велетенську сорочку на майдані Незалежності. Акцію назвали “Вишиванка — твій генетичний код”. Очікують близько 500 учасників.

Організатори запрошують хмельничан одягти вишиту сорочку

Розпочнеться святкування з акції “Народжені у вишиванках”: о 10 годині за участі міського голови даруватимуть вишиванки новонародженим у перинатальному центрі. Очікують, що зранку 19 травня в місті встигне народитися щонайменше шестеро малят.

Вулицями міста в цей день їздитимуть і велосипедисти в національному вбранні. О 12 годині з парку імені Чекмана стартує патріотичний велопробіг, хмельничани фінішуватимуть на майдані Незалежності.

У місті мають встановити рекорд

О 13 годині утворюватимуть рекордну вишиванку на головній площі міста, долучатися до флешмобу можуть усі охочі.

На 14 годину запланували конкурс краси для школярів молодших класів “Міні Пан та Пані вишиваночка” на майданчику біля кінотеатру Шевченка. За словами співорганізатора Сергія Щербанюка, конкурс покликаний для ідентифікації дітей з тим, що вони українці, а вишиванка — одяг, в якому варто ходити і до школи, зокрема на Перший і Останній дзвоник.

“Ми не думали, що цей конкурс збере стільки учасників, багато дітей висловили бажання. Буде 10 пар дітей — хлопчик і дівчинка. Можливо, наступного року цей конкурс набуде таких масштабів як “Miss school”, – каже Сергій Щербанюк.

На майдані Незалежності о 14 годині організовують флешмоб повітряних зміїв “Найкращий подарунок — мир”. Організатори кажуть, це буде справжнє сімейне свято. Буде велика кількість зміїв, в тому числі саморобних, найбільший має розмір 2 на 3 метри.

А в Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва о 16 годині відбудеться Квест з історії міста. Обмежень вікових немає, можна об’єднуватися в групи. Учасники отримають маршрутні листи з усіма завданнями та потім відповідатимуть на запитання. А переможець отримає цікаві призи — диски з історії та книги.

Переможці квесту отримають цікаві призи

Організатори запевняють, що вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів.