На Дунаєвеччині селянам заборонять розводити свиней через спалах африканської чуми

23 Травня 2016 15:32
чума свиней

donoda.gov.ua

Мешканцям трикілометрової зони від господарства в селі Гірчичне Дунаєвецького району, де у травні було зафіксовано спалах африканської чуми свиней, на шість місяців заборонять розводити свиней.

Про це зазначено у публікації “Свині не винні”, що вийшла на НГП.

Протягом цього часу спеціальні служби проведуть санітарну обробку, починаючи з вивезення органічних добрив, закінчуючи демонтажем свинячих кліток.

“Після завершення санітарних зачисток і, якщо через шість місяців не проявиться спалахів Африканської чуми свиней на прилеглих територіях до зони спостереження, тільки тоді знімаються карантинні заходи” — уточнив заступник голови Хмельницької облдержадміністрації з питань АПК Володимир Кальніченко.

Посадовець також заявив, що на місцевому підприємстві “Верест” планується переробка 151 свині, яких вилучать з господарств населення трикілометрової зони спалаху АЧС (входить три села: Іванківці, Дем’янківці, Слобідка-Гірчична).

Як писав НГП, в підсобному господарстві одного з жителів села Гірчична Дунаєвецького району Хмельницької області з 3 до 10 травня загинуло 7 із 14 свиней, про що він повідомив у районну службу ветеринарної медицини. Діагноз АЧС було встановлено за результатами лабораторного дослідження тканин загиблих тварин.

Довідково. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів`я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.