Несподівані факти про серце і кров

30 Травня 2016 13:40
Серце

bbc.com

Найскладнішим творінням всесвіту, безперечно, залишається людський мозок. Але наше серце і кровоносна система є не менш захоплюючими. Кореспондент BBC Future Вільям Паркрозповідає про кілька цікавих фактів про них.

Серце качає багато крові

Наше серце – це неймовірно працьовитий орган.

Упродовж п’яти хвилин воно прокачує п’ять літрів крові. За годину серце робить в середньому 4 200 ударів і перекачує 300 літрів крові.

Протягом одного року воно перекачує достатньо крові, щоб наповнити олімпійський басейн – понад 2,5 мільйона літрів – і робить для цього 38,5 мільйонів скорочень.

Серцебиття впливає на поведінку

Коли нам доводиться приймати складне рішення, ми нерідко кажемо, що «зробили цей вибір серцем».

Але чи відомо вам, що цей вислів може мати буквальне значення? Серцевий ритм впливає на наші відчуття, емоції і навіть інтуїцію – від болю та співпереживання іншій людині до підозри, що ваш чоловік може зраджувати вам.

Дослідник Агустін Ібанес з Університету Фавалоро в Буенос-Айресі мав унікальну можливість перевірити це припущення, коли зустрів людину з двома серцями. Карлос (ім’я чоловіка змінене) мав ще одне серце, механічне, розташоване в грудній клітині трохи нижче його справжнього серця. Карлосу пересадили серце, яке допомагало працювати його слабким серцевим м’язам.

Вчені замінили кров пацієнта фізіологічним розчином, намагаючись таким чином продовжити його життя
В результаті в Карлоса з’явилось відчуття, що його серце «опустилося» в живіт, і це почало дивним чином впливати на його сприйняття дійсності і навіть розум.

Вчені винайшли спосіб, як жити без крові

Що відбувається, коли наше серце зупиняється? Чи можливо повернути людину до життя з моменту клінічної смерті, коли всі основні життєві функції – серцебиття та мозкова активність – зупинились?

Сьогодні хірурги спробували радикально нову процедуру. Вони замінили кров пацієнта фізіологічним розчином, намагаючись таким чином продовжити його життя.

Це експериментальне дослідження, здається, стирає межу між життям і смертю. Тіло пацієнта охолоджують до приблизно 10-15 C. Оскільки обмін речовин в організмі вже припинився, кров не потрібна для того, щоби доставляти кисень у клітини. Заміна крові холодною солоною водою є найкращим способом підтримати загальну низьку температуру тіла.

Ми й досі не знаємо, чому в нас різні групи крові

Одна з найбільших таємниць нашої кровоносної системи залишається нерозгаданою вже понад століття.

Нам й досі до кінця невідомо, чому у людей відрізняються групи крові. Ми знаємо, що вони визначаються за допомогою різних молекул на поверхні червоних кров’яних тілець. І усвідомлюємо важливість цього процесу, оскільки ферменти в нашому організмі розпізнають червоні кров’яні клітини саме завдяки цим молекулам.

Ось чому переливати кров людині можна лише відповідної групи – іншу групу ферменти не зможуть розпізнати.

Але чому ми маємо різні групи крові? Навіщо природа не зробила так, щоб у нас у всіх був універсальний набір молекул у кров’яних клітинах?

Одного дня ми зможемо жити зі штучним серцем… або серцем свині

Ксенотрансплантація – використання тканин тварини в організмі людини – походить щонайменше з 1682 року, коли голландський хірург Йоб Янсзон ван Мееркерен повідомив про успішну трансплантацію фрагмента кістки собаки в череп російського солдата.

Зараз дослідники активно вивчають можливість пересадки людині серця інших тварин, приміром, свиней.

Інший напрямок досліджень має за мету вирощувати людське серця за допомогою тканинної інженерії.

Деякі люди п’ють кров, хоча це не приносить жодної користі

Мабуть, найбільш дивним використанням крові є споживання її внутрішньо, бажано в свіжому вигляді, для полегшення низки медичних скарг.

В різних місцях світу існують цілі громади людей, які п’ють свіжу людську кров у лікувальних цілях. Дози червоного напою їм люб’язно надають родичі, друзі або добровольці.

Ці «медичні вампіри» стверджують, що регулярний прийом крові допомагає їм полегшити такі симптоми, як головний біль, втому, біль у шлунку, на які не діє жодне інше лікування.

Втім, учені вважають, що пиття крові навряд чи має будь-яку користь і що полегшення, яке воно приносить, насправді є просто ефектом плацебо. Але один той факт, що люди відчувають себе краще, свідчить про те, який потужний ефект на розум справляє ритуал споживання людської крові.